eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Milorad Dodik, a háromtagú boszniai államelnökség szerb tagja a IV. Budapesti Demográfiai Csúcson a Várkert Bazárban 2021. szeptember 23-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Saját választási törvényt fogadott el a boszniai Szerb Köztársaság

Számos nemzetközi bírálat érte a lépést.

Az új törvény értelmében Bosznia-Hercegovina többségében szerbek lakta országrészében a választásokat a jövőben nem a szövetségi választási bizottság, hanem a boszniai Szerb Köztársaság választási bizottsága bonyolítja le.

Fontos változás továbbá, hogy a választás során megszerzett képviselői mandátum ezentúl nem azt a személyt illeti meg, aki megszerzi a képviselői helyet, hanem az őt delegáló politikai pártot.

A törvény szabályozza és védi a boszniai szerbek választási jogát, a választási kampány során tanúsítható magatartást, a választási kampány finanszírozását a boszniai Szerb Köztársaság területén, valamint minden más, a választásra vonatkozó előírást. Ez egyben azt jelenti, hogy amint életbe lép az új jogszabály, a továbbiakban az országrészben nem alkalmazzák majd a szövetségi választási törvényt.

A boszniai szerb parlament emellett elfogadta a képviselői immunitásra vonatkozó törvényt is, amellyel azt szeretnék megelőzni, hogy Christian Schmidt, a nemzetközi közösség boszniai főképviselője eljárást kezdeményezhessen a boszniai Szerb Köztársaság elnöke, alelnökei és miniszterei ellen.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) szerint a lépés aláássa a szövetségi törvényeket, valamint az ország biztonságát és stabilitását, illetve szembemegy a boszniai alkotmánnyal.

Az Európai Unió már a törvényjavaslat ismertetésekor arra figyelmeztette Banja Lukát, hogy a jogszabály elfogadása visszalépést jelent Bosznia-Hercegovina számára, amely a múlt hónapban megkezdte a csatlakozási tárgyalásokat az EU-val.

Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke három évtizede beszél arról, hogy a boszniai Szerb Köztársaságnak függetlenné kell válnia, Bosznia-Hercegovina pedig államként működésképtelen. A boszniai szerb parlament az utóbbi években megszavazta a saját védelmi, igazságügyi és adórendszer bevezetését, valamint a szövetségi intézményrendszerből történő kilépést, ami súlyos belpolitikai feszültségekhez vezetett.

Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×