eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Side View with the Inscription german Polizei (Police)
Nyitókép: Getty Images/webclipmaker

Kémkedéssel gyanúsított kettős állampolgárokat vettek őrizetbe Bayreuthban – merényletre készültek

Őrizetbe vettek két német-orosz állampolgárt Németországban, a gyanú szerint az Ukrajnának szánt katonai támogatás meghiúsítása céljából készültek szabotázsakciókra.

Két feltételezett kém letartóztatását jelentette be rendkívüli közleményében a német főügyész. A két férfit Bayreuthban vették őrizetbe azzal a gyanúval, hogy Oroszország javára kémkedtek. Mindketten kettős, német és orosz állampolgársággal rendelkeztek, és feltételezések szerint egy külföldi titkosszolgálat megbízásából végezték tevékenységüket, amelyet a főügyész különösen súlyosnak minősített.

A két férfit támadások, illetve szabotázsakciók előkészítésével gyanúsítják. Mindketten Oroszországgal álltak kapcsolatban. A közlemény szerint potenciális támadási célpontokat derítettek fel, köztük az amerikai fegyveres erők németországi létesítményeit. Tevékenységük célja az volt, hogy aláássák az Ukrajnának nyújtott németországi támogatást.

A rendőrség az illetékes bajor bűnügyi hatóságok közbeműködésével átkutatta a két gyanúsított lakását, valamint munkahelyét is. Az egyik letartóztatott, egyben a fő gyanúsított, a Dieter S. néven említett férfi egy olyan személlyel állt kapcsolatban, aki

a szövetségi ügyészség szerint egy orosz titkosszolgálat kötelékéhez tartozott.

A két férfi 2023 októbere óta Németországban végrehajtandó lehetséges szabotázsakciók készített elő. Dieter S. orosz titkosszolgálati partnerét tájékoztatta arról, hogy kész robbanószerekkel és gyújtóanyagokkal támadásokat végrehajtani németországi, mindenekelőtt katonai célból használt infrastruktúra, illetve ipari helyszínek ellen. Ebből a célból információkat gyűjtött a potenciális támadási célpontokról, köztük a Németországban állomásozó amerikai haderő létesítményeiről.

A Der Spiegel szerint az egyik "felderítendő" objektum a bajorországi Grafenwöhr katonai gyakorlótere volt, ahol az amerikai hadsereg ukrán katonák kiképzését folytatja.

A másik őrizetbe vett, Alexander J. néven említett férfi legkésőbb 2024 márciusától kapcsolódott be a munkába, segítséget nyújtva Dieter S.-nek.

A közlemény szerint Dieter S. több esetben a helyszínen vette szemügyre a lehetséges célpontokat, fotókat, illetve videofelvételeket készített többek között a különböző katonai jellegű szállítmányokról. Dieter S.-t gyanúsítják azzal is, hogy külföldi terrorszervezet tagja volt: Kelet-Ukrajnában dolgozott, ahol a 2014 decembere és 2016 decembere között a Donyecki Népköztársaság fegyveres erőinek katonája volt.

Mindkét gyanúsítottat szerdán állították a főügyész elé, aki elrendelte mindkettőjük azonnali őrizetbe vételét.

A történtekre reagált Marco Buschmann, a kormány igazságügyi minisztere. "Tudatában vagyunk annak, hogy az orosz hatalmi apparátus hazánkra összpontosít" – fogalmazott a miniszter. Németországnak határozottan reagálni kell az ilyen fenyegetésekre – tette hozzá.

Nancy Faeser belügyminiszter szintén úgy értékelte, hogy a jelenlegi nyomozás egy különösen súlyos, a gyanú szerint Oroszország javára végzett kémtevékenység ügyében folyik. "Továbbra is minden támogatást megadunk Ukrajnának, nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni" – jelentette ki.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×