eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
Önvezető autó.
Nyitókép: Jason marz / Getty Images

Baj van egyes önvezető autókkal - eláruljuk, hogy mi

Időt kapnak az önvezetők autók ahhoz, hogy kiforrjanak, de addig is jobbnak látják Kanada egyik fő tartományában, ha nem az utakon kísérletezgetnek azokkal.

Miközben továbbra is számos sebből vérzik, érezhetően fogytán van a türelem az önvezető technológiával szemben – sőt, Kanada egyik legnagyobb tartományában, British Columbiában már el is fogyott, ugyanis április 5-i hatállyal betiltották a 3-as, 4-es, valamint 5-ös szintű önvezető technológiával szerelt járművek használatát, írja a vezess.hu a Motor1.com cikke nyomán.

Azokkal szemben, akik megszegik a nemrégiben életbe lépett törvényt, 2000 kanadai dollárig terjedő pénzbüntetés szabható ki – ami a mostani árfolyam szerint nagyjából 530 ezer forintnak felel meg –, továbbá akár féléves szabadságvesztésre ítélhetik. Nem zárható ki, hogy idővel, ahogy fejlődik a technológia,

változik az önvezető autók pillanatnyilag nem túl rózsás megítélése, és ezzel együtt enyhítenek a szigoron.

A döntéshozók „új, kialakulófélben lévő technológiaként” tekintenek az önvezetésre, amely amellett, hogy további tesztekre és fejlesztésekre szorul, és amelynek jogi környezetét is rendezni kell, mielőtt a hétköznapok részévé válik.

„Az új szabályok mellett az emberek jobban biztonságban érezhetik magukat az utakon, miközben ösztönözzük az aktív közlekedést” – nyilatkozta Rob Fleming közlekedésért és infrastruktúráért felelős miniszter. „Ez egy új lépés szabályink modernizálásban, hogy lépést tudjunk tartani az új technológiákkal, melyek megváltoztatják az emberek közlekedését” - tette hozzá.

Persze sok autót még nem érint a korlátozás, mivel csak a Mercedes-Benz S-osztály, valamint az EQS képes 3-as szintű önvezetésre. A döntés az alacsonyabb besorolású önvezető funkciókkal rendelkező autókra nem vonatkozik, így az Autopilottal és FSD-vel felszerelt Teslák tulajdonosai is hátradőlhetnek.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×