eur:
385.9
usd:
355.33
bux:
0
2024. május 21. kedd Konstantin
YAMATO, JAPAN - 2023/01/21: A Boeing P8A Poseidon multi-mission aircraft with the United States Navy Patrol Squadron 45 (VP-45 Pelicans) flying near NAF Atsugi airbase in Kanagawa. The 47th Japanese-American Friendship Festival is an annual two-day festival that features static and flying displays by the US Military and Japanese Self-Defence Force (JASDF) aircraft. This festival is held at Yokota airbase in Fussa. (Photo by Damon Coulter/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)
Nyitókép: Damon Coulter/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

Roppant kényes helyre "tévedt" az amerikai haditengerészet egyik gépe

Nemzetközi légtérben a Tajvani-szoroson haladt át az Egyesült Államok haditengerészetének P-8A Poseidon típusú repülőgépe, alig néhány órával Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter és Tung Csün kínai védelmi miniszter megbeszélését követően – közölte az amerikai haditengerészet szerdán.

Kína saját részének tekinti az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező szigetet, és úgy kezeli, hogy a tengerszoros is kínai fennhatóság alá tartozik. Tajvan és az Egyesült Államok ezt vitatja, mondván, hogy a Tajvani-szoros nemzetközi vízi út.

„Azzal, hogy a Tajvani-szorosban a nemzetközi joggal összhangban tevékenykedik, az Egyesült Államok fenntartja minden nemzet hajózási jogait és szabadságát” – olvasható az amerikai közleményben. „A repülőgép Tajvani-szoroson való áthaladása bizonyítja az Egyesült Államok elkötelezettségét a szabad és nyitott indiai-csendes-óceáni térség mellett”.

A tajvani védelmi minisztérium közölte, hogy a repülőgép déli irányban repült át a szoroson, és a tajvani erők semmi szokatlant nem észleltek.

Az amerikai haditengerészet decemberben egyik repülőgépének a szoroson való átkeléséről számolt be, amelyre válaszul a kínai hadsereg megfigyelésre és figyelmeztetésre vadászgépeket küldött a térségbe.

A kínai védelmi minisztérium közleménye szerint a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg soha nem fogja hagyni, hogy a „tajvani függetlenségi szeparatista tevékenységeket és a külső cinkosságot és támogatást ellenőrizetlenül hagyják”. Tajvan kormánya ezzel szemben elutasítja Kína szuverenitási igényeit, és azt mondja, hogy csak a sziget népe dönthet a jövőjéről.

Címlapról ajánljuk
Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak
Verőcei tragédia

Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak

A kishajót egy 190 lóerős motor hajtotta, ebből és a "nagy csattanásból" arra lehet következtetni, hogy erős volt a tempó - no meg a motorcsónak sérülései is ezt támaszthatják majd alá a Mahosz szóvivője szerint. A szállodahajó kapitánya segítség elmulasztása miatt őrizetben van.

Megrendítő vallomások a színészlegendától – könyv Benedek Miklósról

A Nemzet Színésze zárkózott ember hírében állt, idősebb korára azonban feloldódott, és megannyi sikeres szerep után a legnagyobb kihívással birkózott meg: saját magáról mesélt életrajzi könyvében, melynek megjelenését nem érhette meg, ugyanis január 9-én elhunyt. A könyv megírásában egy régi jó barát, Vajda Katalin volt a segítségére, akinek köszönhetően egy mellbe vágóan őszinte vallomást olvashatunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 20. 20:30
×
×
×
×