eur:
389.33
usd:
359.11
bux:
68095.19
2024. május 30. csütörtök Janka, Zsanett
Iránból kilőtt rakéta Izrael északi része felett 2024. április 14-én hajnalban. Az iráni Forradalmi Gárda bejelentette, hogy drónok és rakéták százait indította izraeli célpontok ellen. Az iráni állami médiában idézett közlemény szerint a támadás válasz arra a légicsapásra, amelyet Izrael hajtott végre Irán damaszkuszi konzulátusa ellen.
Nyitókép: MTI/EPA/Atef Szafadi

Szakértő: egy esetleges izraeli válaszcsapás az olajárakra is hatással lehet

A hétvégi iráni rakétacsapás óta csak találgatni lehet, hogy Izrael hogyan reagál a támadásra. Egy ellencsapás mindenképpen tovább mélyítené a konfliktust, mondta Demkó Attila, a Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai Műhelyének vezetője.

A hétvégén Irán rakéta és dróntámadást intézett Izrael ellen. A két ország között a távolság ezer kilométer, a harci eszközöket több ország légterén keresztül át kellett lőniük. Ez volt az első eset, hogy Irán a saját területéről indítson támadást.

"Jordánia részt vett az eszközök lelövésében, ezzel részese lett a konfliktusnak, nyilván a légterét megsértették az irániak. Irak és Szíria nem tekinthető teljes mértékben független országnak, főleg Szíria. Iráni és orosz segítséggel maradt fenn a rendszer Damaszkuszban, és Irakban is jelentős az iráni befolyás" - mondta Demkó Attila az InfoRádióban.

A Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai Műhelyének vezetője nem tartja valószínűnek Szaúd-Arábia légterének megsértését, szerinte az nagyon durva lépés lett volna Irántól, figyelembe véve a két ország javuló viszonyát.

A szakértő kiemelte, hogy azért lehetett lelőni a mintegy 300 robotrepülőgép és rakéta többségét, mert Irán előre szólt Törökországnak a tervezett támadásról. Azt azonban nem lehet megmondani, hogy mekkora hatást tudtak volna elérni, egy meglepetésszerű akcióval. Hozzátette, hogy a Hezbollah segítségével egyidőben akár több ezer eszközt is el lehet indítani, ami túl is terhelheti az izraeli elhárító rendszert.

" Az izraeli kormány egyelőre nem tett semmit, de azt mondják, hogy lesz válasz. Az Egyesült Államok viszont arra kéri egyértelműen Izraelt, hogy ne legyen válasz. Nemcsak Biden, hanem Lloyd Austin védelmi miniszter a legutóbbi beszélgetésén az izraeli védelmi miniszterrel hangsúlyozta, hogy jobb, ha Izrael nem tesz semmit. Megvan a képességük, hogy komoly csapást mérjenek Iránra" - mondta Demkó Attila.

A szakértő szerint egy ellencsapás tovább mélyíteni a konfliktust a térségben. Netanjahu miniszterelnök nincs könnyű helyzetben, mert ha a háború kiszélesedik, Izrael sokat veszíthet, miközben a közel-keleti politika logikája szerint aki nem válaszol a támadásra, az elveszíti a tekintélyét.

Demkó Attila arra figyelmeztet, hogy az olajárakra is nagy hatással lehet az izraeli válasz. Amíg a Vörös-tengert el lehet kerülni Afrika megkerülésével, Hormuzi-szoroson át kell haladniuk azoknak a tankereknek, amelyek Európába, vagy Kínába tartanak. Teherán pedig azzal, hogy lefoglalt egy hajót, jelezte, hogy a szoroson a haditengerészet meg tudja állítani az olajkereskedelmet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemzők az EP-választásról: egyszemélyes pártoknál gyakori, hogy Brüszelből csinálnak belpolitikát
Aréna

Elemzők az EP-választásról: egyszemélyes pártoknál gyakori, hogy Brüszelből csinálnak belpolitikát

Az Európai Parlament szerepéről, a választás tétjéről és az Európai Bizottság várható elnökéről is beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában Kalas Vivien, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézet főreferense és Rajnai Gergely, a Méltányosság Politikaelemző Központ vezető elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.31. péntek, 18:00
Dobrev Klára
a DK árnyék-miniszterelnöke, a DK-MSZP-Párbeszéd EP-listavezetője
Háromhetes mélypontjára esett a forint

Háromhetes mélypontjára esett a forint

Kedd délután óta gyakorlatilag megállás nélkül gyengült a forint a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben a 390-es szintet is megközelítette az árfolyam csütörtökön, majd a vártnál minimálisan jobb amerikai GDP-adat mellett is hirtelen erőre kapott és 389 alá bukott a jegyzés. A holnapi amerikai inflációs adat még a mai GDP-adatnál is fontosabb lesz, amely akár komolyabb kilengéseket is hozhat a forint piacára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×