eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Nyitókép: Facebook/Orbán Balázs

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.

A brüsszeli rendőrség beszüntette a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját, a NatCont, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök, Suella Braverman volt brit belügyminiszter és Nigel Farage korábbi EP-képviselő, a brexit egyik élharcosa is beszédet mondott volna.

Menczer Tamás, a Fidesz–KDNP kommunikációs igazgatója kedden a közösségi oldalán azt írta, hogy a miniszterelnök felszólalt volna a konferencián Brüsszelben, de „a baloldali polgármester és a szélsőbaloldali, erőszakos, anarchista Antifa fenyegetése, nyomása miatt az első két helyszín lemondta a rendezvényt. A konferencia a harmadik helyszínen elkezdődött, de most megérkezett a rendőrség, és közölte, hogy a konferenciát azonnal be kell fejezni.” Hozzátette, nem biztosítják a rendezvényt, hanem bezárják.

A brüsszeli Politico arról tudósított, hogy a rendőrök két órával a rendezvény kezdete után érkeztek meg az európai negyed közelében lévő Claridge rendezvényközpontba, és közölték a szervezőkkel: a rendezvényt megszakítják.

A hatóság azt közölte a lap szerint, hogy a közrend megzavarása miatt léptek közbe. Éppen Nigel Farage tartott volna vitaindító beszédet, amikor megjelentek a rendőrök, és leállították a konferenciát. „Tudtam, hogy nem látnak szívesen ismét Brüsszelben” – mondta a korábbi EP-képviselő.

„Ez tényleg olyan, mint egy bádogdiktatúra. Egy technikai okot próbálnak felhasználni arra, hogy politikai érveket hangoztassanak. Azt mondták a tulajdonosnak, ha nem állítják le a rendezvényt, akkor lekapcsolják az áramot” – mondta a portálnak Frank Füredi, az MCC Brussels ügyvezető igazgatója.

Nem sokkal később, 12.45 órakor a rendőrök egy hivatalos parancsot is átadtak a rendezvény helyi szervezőjének, Anthony Gilland-nak, az MCC kabinetfőnökének: 15 percet kapott, hogy elolvassa és aláírja a háromoldalas dokumentumot. Az egyik hivatalos okként azt nevezte meg, hogy délután ötkor lesz egy ellentüntetés, és a rendőrség nem tudja megvédeni a szólásszabadságot a rendezvényen.

A Politico emlékeztetett, hogy a Claridge már a konferencia harmadik helyszíne volt, miután az első helyszín, a Concert Noble Brüsszel szocialista polgármesterének, Philippe Close-nak a nyomására visszautasította a szervezők kérését, majd a Hotel Sofitel Brussels Europe luxusszálloda is nemet mondott, miután Etterbeek liberális polgármestere is ellenezte a rendezvényt.

Emir Kir, a Claridge-nak otthont adó Saint-Josse-ten-Noode polgármestere korábban szintén azt közölte a Politicóval, hogy „azonnal intézkedéseket fog tenni a rendezvény betiltása érdekében”.

A rendőrség közölte a szervezőkkel, hogy fennáll a veszélye annak, hogy a tüntetők később, délután polgári rendbontást okoznak a helyszínen. Anthony Gilland, az MCC kabinetfőnöke közölte a rendőrséggel, hogy bíróságon fogják megtámadni a polgármester döntését, hogy a konferenciát továbbra is megrendezhessék.

A Mandiner szerint reggel már a Claridge tulajdonosára is nyomást próbáltak helyezni, hogy mondja vissza a rendezvényt, emiatt el is vitték az autóját. Az épületet ezt követően lezárták, és akkor még a rendőrök helyett csak bérelt biztonsági őrök biztosították a rendezvényt.

A lap szerint a rendőri fellépés ellenére a konferencia folytatódik, csak több embert nem engednek be, illetve akik kimennek, többet már nem mehetnek vissza.

Orbán Viktor: nincs mese

Brüsszel szintet lépett – írta a miniszterelnök az eseményekre reagálva a Facebook-oldalán. Orbán Viktor hozzátette még, hogy „ha valaki kiáll a béke mellett, azt egyszerűen betiltják. Nincs mese, június 9-én kell elmondanunk, hogy nem kérünk a háborúból!”

Sziijártó Péter üzent a "brüsszeli főokosoknak"

Megszólalt a NatCon betiltása ügyében Szijjártó Péter is. A külgazdasági és külügyminiszter így fogalmazott: "Akkor innentől kezdve, ugye, egyetlen brüsszeli főokos sem fogja szájára venni azokat a kifejezéseket, hogy: a véleménynyilvánítás szabadsága, szólásszabadság, sajtószabadság…"

Orbán Balázs: Brüsszel többé nem a szabadság fővárosa

Brüsszel többé nem a szabadság fővárosa, hanem egy baloldali, progresszív liberális elnyomás eszköze, ezért változásra van szükség, és az európai parlamenti választások június 9-én el tudják hozni ezt a változást – jelentette ki a miniszterelnök politikai igazgatója Brüsszelben kedden.

A Nemzeti Konzervativizmus Konferencia (NatCon) szünetében, magyar újságíróknak nyilatkozva Orbán Balázs hangsúlyozta: a nemzeti konzervatív erőket az köti össze, hogy elegük van a brüsszeli szuperállamból, elegük van a brüsszeli vezetés elhibázott politikájából, ami Európa hanyatlását okozza.

A nemzeti konzervatív erők nem értenek egyet a migrációbarát álláspontokkal, hanem a nemzetek Európájában, szabadságban szeretnének élni. Szeretnék, ha az Európai Unió képes lenne megvédeni a saját határait. Szeretnék, ha az Európai Unió ismét egy békeprojekt lenne, és nem alakulna át egy háborús projektté – mondta.

"Egészen elképesztő, ami itt történik, hogy több helyszínen is ellehetetlenítették a hatóságok, illetőleg az erőszakos szélsőbaloldali antifa-csoportok a konferencia létrejöttét" – fogalmazott.

Brüsszel többé már nem a szabadság fővárosa, hanem egy baloldali, progresszív liberális elnyomásnak az eszköze, de a konferencia megvalósult. Nem lehet a szuverenista, bevándorlásellenes és békepárti erőket elhallgattatni - jelentette ki. Az erőszakos liberális progresszív baloldalnak nem nagyon marad más eszköze, minthogy a hatalmával visszaélve megpróbálja elhallgattatni az új Európa hangját - hívta fel a figyelmet.

Magyarország megtanulta, hogyan kell ez ellen a kommunista módszer ellen küzdeni. A magyar választópolgárokat nem lehet elhallgattatni. Hallatni fogják a hangjukat június 9-én, és az olyan nagyot fog szólni, hogy Brüsszelben is meg fogják hallani - tette hozzá Orbán Balázs.

Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Új csodagyógyszer híre terjed a világban: megnéztük, mekkora az érdeklődés

Új csodagyógyszer híre terjed a világban: megnéztük, mekkora az érdeklődés

A Novo Nordisk által végzett tanulmány szerint a Wegovy nevű gyógyszerét szedő betegek négy év elteltével átlagosan 10%-os súlycsökkenést értek el. Megnéztük, mekkora volt az internetes keresési érdeklődés a Wegovy iránt az elmúlt években és napokban világszerte, valamint Magyarországon. Emellett megnéztük azt is, hogyan teljesít a Google-keresésekben a Wegovy konkurense.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×