eur:
385.39
usd:
355.02
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin
A velencei Szent Márk tér 2020. június 26-án. Háttérben a Szent Márk-székesegyház.
Nyitókép: A velencei Szent Márk tér 2020. június 26-án. Háttérben a Szent Márk-székesegyház. MTI/EPA/ANSA/Andrea Merola

A veszély miatt múzeumok, sportesemények és más helyszínek biztonságát erősíti Olaszország

Egyedül cselekvő terroristák, úgynevezett magányos farkasok támadásaitól tartanak az olasz hatóságok a közel-keleti helyzet egyre feszültebbé válása miatt, ezért a múzeumoknál, koncerteken és sporteseményeken is megerősítik a biztonsági készültséget - hangzott el az olasz belügyminiszter vezette nemzetbiztonsági egyeztetésen hétfőn.

Matteo Piantedosi tárcavezető hangsúlyozta, hogy a lakosság részéről "intenzívebbé vált a biztonság iránti igény".

A miniszter az Izrael elleni iráni drón- és rakétatámadás másnapján hívta össze a nemzetbiztonsági tanácsot. Titkosszolgálati jelentések szerint Olaszország nincs kitéve konkrét terrorveszélynek, így továbbra is azon nyugati államok között van, ahol mostanáig nem történt iszlamista merénylet.

Ennek ellenére a már eddig is kiemelten védett helyszínek, épületek, intézmények mellett, melyek között a Vatikán és a római zsinagóga, a diplomáciai képviseletek, turistalátványosságok, repülőterek, vasútállomások szerepelnek,

megerősítik a tömegesemények, mint például a koncertek, sportesemények és más rendezvények védelmét.

A római belügyminisztérium közlése szerint kiemelt figyelmet szentelnek a balkáni migrációs útvonalnak, melyen szélsőséges, dzsihadista elemek szivároghatnak be. Matteo Piantedosi emlékeztetett, hogy október 21-től vezették vissza a Szlovéniával közös határellenőrzést: azóta több mint 1300 személyt fordítottak vissza és 120-at tartóztattak le.

Ellenőrzés alatt vannak az iszlám kulturális központok és imahelyek, illetve a börtönök, ahol a muszlim rabok radikalizálódhatnak, valamint a közel-keleti harcterekről visszatérő idegen harcosok. Hasonló ellenőrzés alatt tartják az internetes közösségi oldalakat, melyeken megugrott a nyugat- és Izrael-ellenes bejegyzések száma.

  • Lamberto Giannini római prefektus úgy nyilatkozott, hogy a fővárosban nehéz tovább fokozni a biztonsági készültséget, mivel az már a lehető legmagasabb.
  • Milánóban a kedden kezdődő Bútor és Design Vásár területén erősítették meg a biztonsági intézkedéseket, Velencében a Biennálén és a Szent Márk téren.
  • Firenzében a Santa Maria Novella-vasútállomáson erősítették meg a biztonságot, valamint a dóm és az Uffizi-képtár közötti utcákban, ahol a legtöbb turista halad át.
  • Rendkívüli biztonsági készültséget rendeltek el Nápoly városában és Capri-szigetén, ahol szerdától a G7-es csoport külügyminiszteri értekezlete zajlik.

"Az olasz rendőrség és titkosszolgálat a világ legjobbja, ami a megelőzést illeti, még ha őrültek cselekedeteiről lenne is szó. Bízom a hatóságok munkájában" - mondta Guido Crosetto védelmi miniszter a RAI1 közszolgálati televízió hétfő esti műsorában.

Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
Mérsékelten emelkedtek az amerikai tőzsdék, csúcsot döntött a Nasdaq

Mérsékelten emelkedtek az amerikai tőzsdék, csúcsot döntött a Nasdaq

Az ázsiai tőzsdéken ma reggel esés látszott, ezt követően pedig Európában is mínuszokat láthattunk, és délutánra a magyar tőzsde is lefordult. Ehhez képest az amerikai tőzsdék a kereskedési idő nagy részében az irányt kereste, majd a végére sikerült kis pluszba fordulniuk a vezető indexeknek - a Nasdaq csúcsot döntött. Közben a kriptopiacon nagy izgalmak vannak, az ethereum ETF várható elindulásának köszönhetően nagyot ralizott a második legjelentősebb kriptodeviza árfolyama. Mai ülésén újabb fél százalékponttal mérsékelte az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank, ezzel 7,25%-ra süllyedt az irányadó ráta - a lépés a várakozásoknak megfelelő volt, a forint nem mutatott a döntés után érdemi reakciót.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×