eur:
390.55
usd:
364.29
bux:
68308.82
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Karl Nehammer új osztrák kancellár sajtótájékoztatót tart Bécsben 2021. december 7-én.
Nyitókép: MTI/AP/Lisa Leutner

Belpolitikai vihart kavart a kémbotrány Ausztriában, össztűz zúdul az ellenzéki szabadságpártra

Hivatali visszaélés és Ausztria sérelmére elkövetett hírszerzési tevékenység címén vették őrizetbe Egisto Ottot, a néhány éve feloszlatott Alkotmányvédelmi és Terrorizmusellenes Szövetségi Igazgatóság (BVT) munkatársát. Azzal gyanúsítják, hogy orosz biztonsági szolgálatok megbízásából hatósági adatbázisokhoz fért hozzá, és rendőrségi adatokat adott át orosz ügynököknek. A mostani nem az első ilyen jellegű kémügy Ausztriában, a belpolitikai hullámok azonban egyre magasabbra csapnak.

Az ország vezető politikusai közül elsőként a zöld párti igazságügyi miniszter reagált a történtekre, hangsúlyozva, hogy Ausztria szigorítani kívánja a büntető törvénykönyvet.

Karl Nehammer kancellár az ORF közszolgálati médium által ismertetett nyilatkozatában ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a titkosszolgálatok számára kell a jövőben több lehetőséget biztosítani.

A konzervatív néppárti kancellár szerint a kisebbik koalíciós párt felvetésének csak akkor van értelme, ha a védelem eszközei, azaz a titkosszolgálatok jogkörei is megerősödnek.

Nehammer - aki az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke is - annak a nézetének adott hangot, hogy mind az államvédelmi és hírszerző hatóság (DSN), mind pedig a katonai hírszerző szolgálatok számára több eszköz szükséges, mert csak így lehet hatékonyan fellépni az ellenséges hírszerző szolgálatok ellen.

Utalt a titkosított üzenőprogramok lehallgatására, továbbá a "gyanús" műszaki eszközök könnyített lefoglalására.

Hasonló álláspontot fogalmazott meg az ugyancsak néppárti belügyminiszter, Gerhard Karner is, aki szintén úgy vélte, hogy a büntető paragrafusok szigorításának csak akkor van értelme, ha a bűnügyi rendőrség és a titkosszolgálatok is megkapják a nyomozáshoz szükséges eszközöket.

Közben a kémügy kapcsán egyre több vád éri az ellenzéki radikális jobboldali Osztrák Szabadságpártot (ÖVP).

A Herbert Kickl korábbi belügyminiszter által vezetett pártnak azt róják fel, hogy a kémtevékenységgel vádolt Egisto Ott korábban a szabadságpárt által vezetett belügyminisztériumban töltött be egyre magasabb tisztségeket, és onnan került később az Állambiztonsági és Hírszerzési Igazgatóághoz.

AZ ORF összeállítása szerint a kancellár pártjának főtitkára, Christian Stocker egy sajtótájékoztatón már "FPÖ-kémbotrányról" beszélt. Egyúttal úgy vélte, meg kell vizsgálni Herbert Kickl szabadságpárti elnök szerepét, aki belügyminisztersége alatt "lerombolta az akkori állambiztonsági rendszert.

Az FPÖ visszautasította a vádakat. A párt szerint az ÖVP hamis állításokkal saját kormányzási kudarcairól akarja elterelni a figyelmet.

A két párt egyébként 2017 és 2019 között közösen kormányzott Ausztriában, Herbert Kickl pedig az akkor Sebastian Kurz vezette koalíció idején töltötte be a belügyminiszteri tisztséget. A kormány 2019 tavaszán azonban felbomlott az akkori szabadságpárti elnök, Heinz Christian Strache nevéhez fűződő, hírhedt Ibiza-botrány következtében.

Egy videofelvételen Strache a 2017-es ausztriai parlamenti választás előtt azt ígérte meg egy orosz nőnek, hogy ha megveszi a legnagyobb osztrák napilapot és választási kampányukhoz támogatást ad, cserébe zsíros állami megbízásokat kaphat.

Az FPŐ az új választások nyomán ellenzékbe került, a párt vezetését Herbert Kickl 2021-ben vette át.

A botrányt kiheverve a szabadságpárt mára Ausztria legnépszerűbb pártja lett.

Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett  – Ukrajnai háborús híreink kedden

Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az orosz harctéri veszteségek legalább felét az ukrán drónok okozzák, főleg az FPV kamikaze-drónok, de mellettük komoly gondot okoznak az aknagránátokat dobáló „bombázódrónok” is – állítja az egyik nagyobb orosz háborús Telegram-csatorna harctéri forrásokra hivatkozva. Ukrán források vasárnap este három donbaszi falu elvesztését ismerték el, ugyanakkor geolokáció alapján nagyon úgy néz ki, hogy ennél jelentősen mélyebben törték át az orosz csapatok a frontvonalat. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×