eur:
389.72
usd:
363.66
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Peter Pellegrini, a szlovák parlament elnöke, a hárompárti kormánykoalíció második legerősebb pártja, a Hang (Hlas-SD) elnökjelöltje (j) és Ivan Korcok, a több ellenzéki párt támogatásával független jelöltként induló volt szlovák külügyminiszter (b) a televíziós vitája előtt Pozsonyban 2024. április 3-án. Az elnökválasztás második fordulóját április 6-án tartják Szlovákiában.
Nyitókép: MTI/EPA/Jakub Gavlak

Két világnézet csap össze szombaton Szlovákiában – szakértő az esélyekről

Véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulós kampánya, életbe lépett a kampánycsend. Szombaton Peter Pellegrini volt kormányfőre, jelenlegi házelnökre vagy Ivan Korcok volt külügyminiszterre lehet voksolni. Az InfoRádió Tárnok Balázst, az NKE Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézet vezetőjét kérdezte.

Ahogy arról beszámoltunk, szerdán közzétették az utolsó felméréseket a szlovákiai elnökválasztást illetően: a Focus közvélemény-kutató társaság 49,2 százalékot mért Ivan Korcoknak, 50,8 százalékot pedig Peter Pellegrininek, míg az Ipsos 50,1-et a volt külügyminiszternek és 49,9 százalékot a jelenlegi házelnöknek, tehát rendkívül szorosnak mondható a verseny.

Ugyanakkor az is látszik, hogy Peter Pellegrini mellé odaállhat számos olyan támogató, aki az első körben sem őt, sem riválisát nem támogatta, így akár Stefan Harabin korábbi igazságügyi miniszternek, de akár a Magyar Szövetség elnökének, Forró Krisztiánnak a támogatói is – hívta fel a figyelmet Tárnok Balázs az InfoRádióban.

A közvélemény-kutatásokból szerinte az is kitűnik, hogy Korcok képes a legstabilabban mozgósítani a választóit, vagyis az ő bázisa tűnik biztosabbnak, ami azt is jelenti, hogy

egy magasabb részvétel Pellegrininek kedvezhet,

mindazonáltal rendkívül szoros lesz a szombati elnökválasztás – nyomatékosította az NKE Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézet vezetője.

A szakértő szerint Ivan Korcok támogatói nagyrészt el fognak menni szavazni, de Peter Pellegrini is számíthat majd azok szavazatára, akik az első körben rá adták a voksukat. A kérdés tehát az, hogy azok, akik az első fordulóban más jelöltekre szavaztak, végső soron rászánják-e magukat arra, hogy az urnák elé járuljanak. Ha a másokra szavazók kevesebben fognak részt venni a választáson, akkor vélhetően Korcok tud nyerni, ha pedig többen, akkor Pellegrini győzhet – mondta.

Tárnok Balázs arra is felhívta a figyelmet, hogy bár a Magyar Szövetség elnökségi tagjainak többsége – ideértve Forró Krisztiánt is, aki az első fordulóban jelölt volt – a jelenlegi házelnököt támogatja, ez

nem jelenti automatikusan azt, hogy a felvidéki magyarok egységesen rá fognak szavazni, vélhetően saját világnézeti megoszlás alapján fognak dönteni Kocok és Pellegrini között.

Kedd este egy Pellegrini–Korcok tévévitát is rendeztek. Ennek alkalmával – egymás kritizálása és a korábbi politikai szerepvállalások „túlhangsúlyozása” mellett – a két jelölt megismételte azokat az üzeneteket, amelyeket a kampány során már többször hangoztattak. A fő narratíva tehát lényegében nem változott: Peter Pellegrini – és a kormányoldal – szerint egy erős, stabil politikai rendszerre van szükség, amiben a kormányfő és az államfő szövetséget alkot, és nincs viszály politikai értelemben. Míg ellenzéki oldalon Korcok azt emelte ki, hogy korlátozni kell Robert Fico túlhatalmát azzal,

hogy az államfő nem a kormányfő táskahordója lesz,

úgymond politikai diverzifikációt kell kialakítani, ami hitelesen tudja megőrizni Szlovákia nyugatos külpolitikai orientációját – ismertette Tárnok Balázs.

„Két világnézet, két egymással szemben álló politikai tömb csap össze, és a nagy kérdés az, hogy azt a néhány százalékot, vagy akár néhány tizedszázalékot hogyan tudja az egyik vagy a másik jelölt mozgósítani” – erősítette meg az NKE munkatársa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×