eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Artemivszk, 2015. február 27.Ukrán katonák integetnek páncélozott harcjárművükön a kelet-ukrajnai Artemivszk település közelében 2015. február 27-én. A nap folyamán az ukrán hadsereg megkezdte a nehézfegyverek kivonását a front menti ütközőzónából. (MTI/EPA/Anasztaszja Vlaszova)
Nyitókép: (MTI/EPA/Anasztaszja Vlaszova)

Szakértő: Oroszország most előnyben van, de a hadi készletei végesek

Oroszország előnye a háborúban jövőre várhatóan csökken, feltéve, hogy az Ukrajna mögötti nyugati katonai támogatás kitart – áll a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézetének legfrissebb elemzésében.

Folyamatosan változott az orosz–ukrán háború jellege és katonai mérlege az elmúlt két év során. Oroszország 180 ezer katonával indult Ukrajna ellen, arra készülve, hogy rövid katonai művelet lesz, nem mozgósított, miközben az ukránoknak májusra sikerült 600 ezerre növelniük a fegyveres erőik létszámát. Oroszország csak nehezen tudott eredményeket elérni, területeket elfoglalni, ezeket is csak tüzérségi fölényének köszönhette − mondta Jójárt Krisztián az InfoRádióban.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének munkatársa arról beszélt, hogy 2023-ban az ukrán haderő már nem volt jelentős számbeli fölényben, miután az oroszok közel 300 ezer tartalékost vezényeltek a frontra, viszont Kijevnek sikerült csökkentenie a hátrányát a tüzérségi tűzerőben. A nyári ukrán ellentámadás azonban nem tudta elérni a kitűzött stratégiai célját, így 2024-ben azzal kell szembenézni, hogy a nyugati támogatások elmaradása miatt sem a tüzérség, sem a létszám tekintetében nem élvez már előnyt.

„Úgy tűnik, hogy paritásban vannak nagyjából a felek, miközben hosszú ideje napirenden van az ukrán törvényhozás előtt az újabb mozgósítás elrendelése, és az is, hogy fiatalabb korosztályt is bevonjanak a haderőbe” − mondta Jójárt Krisztián és hozzátette, most még Moszkvának kedveznek a körülmények, de ez megfordulhat, ha kitart a nyugati támogatás.

A szakértő szerint az őszi amerikai választások miatt nagy fokú a bizonytalanság, mert nehéz megjósolni, mit hozhat egy esetleges Trump-elnökség.

„Az Egyesült Államok stratégiai érdeke az, hogy Ukrajna továbbra is független államként létezzen, és az is, hogy Oroszország ne tudja jelentős mértékben átrajzolni az európai biztonsági architektúrát. Azt viszont látni kell, hogy Európa összességében nagyobb támogatást ad Ukrajnának, beleértve a nagy hatótávolságú csapásmérő eszközöket” − fejtette ki Jójárt Krisztián.

Úgy látja, amíg Ukrajna sikeresen fejleszti a haditechnikáját, és eredményesen vásárol eszközöket és lőszert, addig az orosz oldalon a hadiipari kibocsátás 85 százaléka a régi szovjet technikai eszközök bevetését jelenti. Az új eszközök gyártását Moszkva nem tudta megfelelő mértékben fokozni, így a frontra küldött technikák egy idő múlva elfogynak.

„Véges készletekkel rendelkezik Oroszország, és nagyjából két-három év az az időablak, ami rendelkezésre áll, hogy ezzel a tempóval még folytatni tudja ezt a háborút” − összegezte a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézet tudományos munkatársa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×