eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A young woman cuddling her new baby boy or girl with love.
Nyitókép: Getty Images/ Halfpoint Images

Demográfiai mélypont: alig születnek gyerekek az EU legnépesebb országában

A friss kutatás több olyan tényezőre is rávilágított, amelyek miatt jelentősen csökkent a gyermekvállalási kedv Németországban.

Jelentősen csökkent 2023-ra a német nők termékenysége: egy német nő átlagosan 1,36 gyermeknek ad életet, ami a legalacsonyabb szám 2009 óta - írja a ZDF alapján a Portfolio. Míg 2021-ben a termékenységi arányszám egy nőre vetítve 1,57 volt, 2023 őszére ez 1,36-ra csökkent.

A lap azt írja, miközben a pandémia elején a termékenységi arányszám stabil maradt, 2022 januárjára 1,4-re csökkent. Szakértők úgy vélik,

ennek köze lehet ahhoz, hogy kilenc hónappal korábban kezdődött a Covid-oltási kampány, és az oltás miatt kevesebben mertek gyermeket vállalni, mivel a várandós nők nem kaphattak vakcinát.

2022 őszétől aztán további visszaesést tapasztaltak, ami szakértők szerint az ukrajnai háború, az elhúzódó infláció és a klímaváltozástól való növekvő félelmek miatt következhetett be. Az egymásra rakódó válságok miatt pedig a párok kevésbé akarnak gyereket vállalni - írják.

Az egyelőre ismeretlen, hogy csak átmeneti visszaesésről vagy tartósan fennálló tendenciáról van-e szó.

Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×