eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Hand of man with credit card, using a ATM
Nyitókép: sanjagrujic/Getty Images

Bajorországban máris bevezetik a menedékkérők bankkártyáját – de szigorú korlátozásokkal

A németországi menedékkérők meghatározott mennyiségű készpénz mellett bankkártyát is kapnának Németországban, a felhasználást és az összeget illetően többé-kevésbé konszenzus jött létre a szövetségi kormány és a tartományok között, de Bajorország közölte: noha a koncepcióval egyetért, saját útját kívánja járni. A tartományi kormányfő már jelezte is az irányt.

A német tartományok Olaf Scholz kancellárral még januárban állapodtak meg arról, hogy a menedékkérők állami segélyezésének formájaként bevezetik az úgynevezett fizetési kártyát (Bezahlkarte). Ennek lényege, hogy a befogadásra várók a nevükre szóló kártyákra utalt pénzből intézhessék németországi vásárlásaikat, ugyanakkor arról nem utalhatnak át otthon maradt hozzátartozóiknak, illetve barátaiknak, továbbá nem utolsó sorban embercsempészeknek. Az előzetes megállapodás arról szólt, hogy

a kártyát nyártól vezetik be, az időpontot illetően azonban a tartományok szabad kezet kaptak.

Vita kerekedett arról, hogy tulajdonosaik a kártyát mire használhatják majd fel, mint ahogy arról is, hogy arra havonta mennyi pénzt utaljanak. Elsősorban a konzervatív CDU vezette tartományok érveltek amellett, hogy az összeg felhasználását korlátozni kell, így nem szabad megengedni azt, hogy a pénzt alkohol, cigaretta, illetve egyéb dohánytermék vásárlására használják fel. Ez azonban végül nem került bele abba az állásfoglalásba, amelyet Olaf Scholz kancellár és a tartományi kormányfők a hónap elején tartott csúcstalálkozójukon fogadtak el. Az viszont igen, hogy minden ellátásra jogosult nagykorúnak rendelkeznie kell saját bankkártyával. Az országos "szabvány" havi 185 euró egy egyedülálló felnőtt számára.

A tartományok ugyanakkor szabad kezet kapnak annak eldöntésében, hogy a kártya tulajdonosai az összeget csak vásárlásaik kifizetésére fordíthatják, vagy pedig arról készpénzt is vehetnek fel. Ha pedig igen, akkor mennyit.

A kisebbik keresztény párt, a CSU vezette Bajorország most ugyanakkor jelezte, hogy március végéig a tartomány egyes körzeteiben be kívánja vezetni a kártyát, de rendkívül szigorú feltételekkel. A bajor "koncepciót" a tartomány miniszterelnöke, Markus Söder ismertette. A CSU elnöke szerint "Bajorország a túlterheltség küszöbén áll", ezért a menedékkérők számának fokozottabb korlátozására van szükség, az eddigi intézkedések nem hozták meg a kívánt eredményt. A tartományi vezető az illegális menekültek kitoloncolásával kapcsolatban a biztonságos származási országok listájának bővítését, továbbá más, az Európai Unió területén kívüli harmadik országokkal való tárgyalások folytatását sürgette.

A fizetési kártya szerinte része egy átfogó problémamegoldásnak, így főként arra szolgálhat, hogy a menedékkérőkön keresztül kevesebb pénz jusson az embercsempészek kezébe. Bejelentette, hogy kísérleti alapon a kártyát több tartományi önkormányzat már a napokban bevezeti, de az egész tartományban csak az év második felében lesz elérhető.

A bajor fizetési kártya egyfajta betéti kártya, amely a Mastercard rendszerhez kapcsolódik, és

a menekültek havonta legfeljebb 50 eurót vehetnek fel az ATM-ekből.

A bajor belügyminisztérium illetékes államtitkára közölte, hogy a kártya a tervek szerint elsősorban a közvetlen lakókörnyezetben aktiválódik.

Bajorország nem az első tartomány, amely már "kísérletezik" a kártyával. Kísérleti projektek kezdődtek az önálló tartománynak számító Hamburg városállamban, valamint Türingia egyes körzeteiben is.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×