eur:
394.35
usd:
370.15
bux:
65125.52
2024. április 22. hétfő Csilla, Noémi
A seismograph records data.
Nyitókép: Furchin/Getty Images

Megrengett a föld az iráni–pakisztáni határon

A lendületmagnitúdó skála szerinti 5,4-es erősségű földrengést jelentettek keddre virradóra Irán délkeleti, Pakisztán déli részével határos régiójából, áldozatokról és károkról nem tudni.

Az amerikai földtani intézet (USGS) szerint az iráni Szisztán-Beludzsisztán tartományban történt földrengés 35 kilométeres mélységben volt. A német Földtudományi Kutatóközpont (GeoForschungsZentrum, GFZ) mérése szerint a rengés 5,5-ös erősségű volt.

A térségből a napokban heves viharokat és áradásokat is jelentettek. Az IRNA iráni állami hírügynökség szerint a tartomány több településén akadozott a víz-és áramszolgáltatás.

A viharos időjárás a szomszédos Pakisztán határ menti régióját is megtépázta, ahonnan több ezer embert evakuáltak.

Címlapról ajánljuk
Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Jóváhagyta a szlovák kormány a problematikus medvék likvidálásáról szóló törvényjavaslatot, de ez nem tartóztatja fel a ragadozókat. Tavaly összesen 14, idén az eddigi négy hónap alatt már több mint tíz alkalommal támadt emberre a barnamedve északi szomszédunknál. Az elmúlt napokban két újabb medvetámadást regisztráltak Szlovákiában. Legutóbb vasárnap, amikor egy önkéntes tűzoltót harapott lábon a vadállat.

Az iszlamizmus „tiktokizálódásától” óv a német alkotmányvédelmi hivatal

A fiatal muszlimok radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal. A hatóság szerint ennek eszköze, különösen a közel-keleti konfliktus óta, a TikTok közösségi platform. A hivatal hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a szalafista influenszerek használják a platform gyors ütemben növekvő "hatókörét".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósan magasabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping az olyan nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphabet (Google), és a Meta Platforms. A piac közben igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, Európában is feljebb kerültek a vezető indexek, és az USA is emelkedéssel próbálkozik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×