eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Orosz, Szu–34 kéthajtóműves, negyedik generációs, nagy hatótávolságú, nehéz vadászbombázó. Forrás: Wikipédia
Nyitókép: Forrás: Wikipédia

Az ukránok súlyos csapást mértek az orosz légierőre

Az ukrán légierő szerint csütörtökön három orosz Szu-34-es nagy hatótávolságú, nehéz vadászbombázó repülőgépet lőttek le Ukrajna légterében.

Az Ukrajinszka Pravda idézte Mikola Olescsuk altábornagyot, az ukrán légierő parancsnokát, aki kifejtette, hogy mindhárom gépet a keleti országrészben lőtték le, a kettőt közülük Donyeck megyében, Avgyijivka és Mariupol térségében. Az ukrán erők ebben a hónapban már 13 orosz repülőgépet semmisítettek meg a levegőben.

Az ukrán határőrszolgálat a Telegramon arról számolt be, hogy a kelet-ukrajnai harkivi régióban felszámoltak két Murom-P típusú orosz távoli vizuális megfigyelő komplexumot, A déli védelmi erők parancsnoksága pedig arról adott hírt, hogy egy Murom-M típusú orosz videó megfigyelő rendszert semmisítettek meg a déli Herszon megyében.

Ezen felül az ukrán katonák eltaláltak egy ellenséges lőszerraktárt, és megöltek 54 orosz katonát a Dnyeper (Dnyipro) folyó bal partján.

Az ukrán vezérkar reggeli helyzetjelentésében azt írta, hogy az ukrán erők rakéta-sorozatvetővel csapást mértek a donyecki régióba, Olenyivka faluban tartózkodó orosz csapatra, az előzetes adatok szerint 19 orosz katona halt meg, köztük egy katonai egység parancsnokhelyettese, és 12 sebesült meg, beleértve az egység parancsnokát. A vezérkar összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége meghaladta a 413 ezret. Az ukrán erők szerdán megsemmisítettek egyebek mellett két orosz repülőgépet, 23 harckocsit, 41 tüzérségi és két légvédelmi rendszert, továbbá 15 drónt.

Olekszandr Prokugyin, Herszon megye kormányzója arról számolt be a Telegramon, hogy újabb öt ukrán gyermeket - két lányt és három fiút - sikerült kihozniuk Ukrajna ideiglenesen megszállt területeiről. Az egyik gyermek árva. Életkoruk 4 és 16 év között van.

A kormányzó kiemelte, hogy az év eleje óta már 25 gyermeket sikerült hazavinniük a régió megszállt részéből.

Olekszandr Szirszkij, az ukrán erők főparancsnoka látogatást tett Donyeck megyében, az Avgyijivkánál és Kurahove településnől szolgáló ukrán alakulatoknál. Az általa felkeresett térségekben heves harcok folynak. A főparancsnok Facebook-oldalán azt írta, hogy az orosz erők a frontvonal több részén folytatják az aktív támadó hadműveleteket. Kijelentette, hogy különösen feszült a helyzet Avgyijivka és Zaporizzsja irányában, ahol az orosz rohamegységek megpróbálják áttörni az ukrán csapatok védállásait, és elfoglalni több települést a donyecki régióban. A térségben lévő harcterület meglátogatása után méltatta az ukrán katonákat, amiért kiszorították az oroszokat Orlivka környékéről, és elmondta, hogy további lőszert rendelt számukra. Szavai szerint a tartalékokat elsősorban az Avgyijivkánál harcolóknak kell kiosztani.

Andrij Kosztyin ukrán főügyész egy csütörtöki kijevi konferencián - amelyen részt vett a lengyel, a litván és a román legfőbb ügyész mellett az EU igazságügyi részlegének, az Eurojustnak az elnöke is - közölte, hogy

Ukrajna 511 háborús bűnökkel gyanúsított személyt azonosított Oroszország 2022 februárjában indított inváziója óta, és már 81 elmarasztaló ítéletet hoztak az ukrán bíróságok.

Kirilo Budanov, az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főcsoportfőnökségének vezetője a CBC kanadai közmédiának adott nyilatkozatában kijelentette: nem hiszi, hogy a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Valerij Zaluzsnij között kialakult személyes nézeteltérések miatt menesztették Zaluzsnijt az ukrán fegyveres erők főparancsnoki posztjáról. "Nem valószínű, hogy személyes nézeteltérések lettek volna közöttük, mivel egyikük a másik közvetlen alárendeltje volt" - mutatott rá a katonai hírszerzés főnöke. Hozzátette, hogy szerinte Zelenszkij jól döntött Zaluzsnij leváltásakor.

Címképünkön egy orosz Szu-34-es

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×