eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A Babuskinszkij kerületi bíróság által közreadott videóról készített felvételen Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus meghallgatásra érkezik a bíróság moszkvai tárgyalótermébe az ellene rágalmazás vádjával indított perben 2021. február 16-án. Navalnij „lakájoknak”, „árulóknak” és az „ország szégyenének” nevezte Ignat Artyomenko második világháborús orosz veteránt és másokat, akik szerepeltek egy, az előző évi alkotmánymódosítás mellett agitáló reklámfilmben.
Nyitókép: MTI/EPA/Babuskinszkij kerületi bíróság

Egyre erősebb a "szisztematikus elnyomás" Oroszországban az EU-biztos szerint

Alekszej Navalnij halála újabb jele annak, hogy egyre gyorsul és mélyül a szisztematikus politikai elnyomás Oroszországban - jelentette ki Kadri Simson energiaügyekért felelős uniós biztos Strasbourgban szerdán.

Az Európai Parlament plenáris ülésének Alekszej Navalnij haláláról, valamint az oroszországi politikai foglyok és az orosz civil társadalom támogatására irányuló uniós fellépés szükségességéről folytatott vitáján az uniós biztos hangsúlyozta: Navalnij halála a legsötétebb szovjet időket idézi.

Kijelentette: az Európai Unió továbbra is nyomást fog gyakorolni Oroszországra az elkövetett jogsértések miatt. Kiemelte, az unió támogatja a civil társadalmat, a jogvédőket, a független médiát Oroszországban és azon kívül. Elmondta, az orosz civil szervezetek támogatást kapnak az EU-tól például azon politikai fogjok jogvédelmére, akik az ukrajnai háború ellen szervezett tüntetéseken vettek részt.

Navalnij halála elkötelezetté teszi az Európai Uniót a szankciók fenntartása, megerősítése és kiterjesztése, valamint amellett, hogy elszámoltassa mindazokat, akik felelősek Navalnij halálért - zárta gondolatait az uniós biztos.

Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportjának elnöke a vita során elmondott felszólalásában kiemelte: Magyarország együtt érez a Navalnij család tagjaival és egyetért azzal, hogy ki kell vizsgálni az orosz ellenzéki politikus halálának körülményeit. "Kiállunk az emberi méltóság mellett. Nyugodjék békében" - fogalmazott.

Az EP-képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy több mint két éve zajlik a háború Ukrajnában, és nem látszik a vége. Magyarország álláspontja a kezdetektől egyértelmű: elítéli Oroszország katonai agresszióját, és kiáll Ukrajna területi egysége és önállósága mellett - húzta alá.

Elmondta, Magyarország kiáll az ukrajnai menekültek mellett is; ez idáig több mint 1,3 millió ukrajnai menekültet fogadott be. Minél tovább tart a háború, annál több lesz a kár és az emberáldozat - hívta fel a figyelmet. "Meggyőződésünk, hogy ennek a pusztításnak csak a béke vethet véget" - tette hozzá felszólalásában Gál Kinga.

Szentpétervár, 2021. április 22.
Alekszej Navalnij elítélt ellenzéki politikust támogató tüntetők Szentpéterváron 2021. április 21-én. A hatóságok nem engedélyezték a március 31. óta éhségsztrájkot folytató politikus támogatására meghirdetett országos tüntetéseket.
MTI/EPA/Anatolij Malcev
Alekszej Navalnij elítélt ellenzéki politikust támogató tüntetők Szentpéterváron 2021. április 21-én. A hatóságok nem engedélyezték ezeket a megmozdulásokat, amelyeket az akkor már hetek óta (március 31-től kezdve) éhségsztrájkot folytató politikus támogatására hirdettek meg országszerte. MTI/EPA/Anatolij Malcev

Gyöngyösi Márton, a Jobbik-Konzervatívok EP-képviselője beszédében kijelentette: Navalnij hősi halált halt, ami hatalmas veszteség mindazoknak, akik szabad és demokratikus Oroszországot szeretnének.

Az orosz ellenzéki politikus halála azt is megmutatja, mekkora kihívásokkal néz szembe Vlagyimir Putyin orosz elnök ellenzéke - mondta. A politikus kiemelte: Oroszországban a politikai gyilkosságok az ellenzékkel és a riválisokkal szemben Sztálin 1930-as tisztogatásait idézik. Szavai szerint mindenki tudja, miért zuhannak ki Putyin ellenségei az ablakon, ahogy azt is, hogy ki rendeli el a gyilkosságokat, a mérgezéseket, vagy az orosz disszidensek elrablását az unió területén.

Az EP-képviselő érthetetlennek nevezte, hogy az Európai Unió miért nem védi meg önmagát, ahogy azt is, hogy az EU miért nem állítja meg az orosz titkosszolgálati tevékenységet a saját területén. Érthetetlen az is, hogy az EU miért nem hoz intézkedéseket "Putyin azon cinkosaival" szemben, akik kezet ráznak az orosz elnökkel, rezsimje modelljét követik, visszhangozzák narratíváját, vagy azt mondják: Alekszej Navalnij nem érdemel tiszteletet - tette hozzá felszólalásában Gyöngyösi Márton.

(A nyitóképen: A Babuskinszkij kerületi bíróság által közreadott videóról készített felvételen Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus meghallgatásra érkezik a bíróság moszkvai tárgyalótermébe az ellene rágalmazás vádjával indított perben 2021. február 16-án.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×