eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Shahed combat drone flying over fields of Ukraine, aerial view, drone attack, war in Ukraine, 3d render.
Nyitókép: Olena Bartienieva/Getty Images

Drónokkal sorozta meg Oroszország Ukrajnát

Az ukrán légierő 17 elindított orosz támadó drónból 14-et kilőtt. Az információk szerint a támadásoknak nincs áldozata, csupán anyagi kár keletkezett.

Az éjszaka útjára indított, majd 14 kilőtt harci drón mellett az ukrán légierő jelentése szerint egy Kh-59-típusú cirkálórakétát is leszedtek - számol be róla a Reuters. A légierő Telegram-üzenetében arról is beszámol, hogy az oroszok S-300-as nagy hatótávolságú föld-levegő rakétákat is indítottak, azonban arról nincs hír, hogy ezek eltaláltak-e célpontokat.

Vasárnap esti beszédében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elmondta, az orosz erők ismét iráni gyártmányú Sahed típusú drónokkal támadták Ukrajnát. Kijev a légvédelmi kapacitás, valamint az elektronikus hadviselési rendszer fejlesztésén dolgozik. "Ez egyike a legfontosabb célkitűzésinknek idén " - tette hozzá az utóbbira célozva.

Szerhij Popko, a kijevi katonai közigazgatás vezetője elmondta, drónokat észleltek a főváros fölött is, ahol mintegy két órán át tartott a légiriadó.

Oleh Synehubov, Harkiv kormányzója vasárnap azt mondta, az orosz erők az ő tartományát célozták az S-300-as rendszerekkel az oroszországi Belgorod régióból. Elmondása szerint előzetes információk alapján személyi sérülés nem történt a támadásban, de néhány - nem lakáscélú - épület homlokzata megrongálódott.

Dnyiprpetrovszk kormányzója, Serhiy Lisak beszámolt róla, hogy a vasárnapi késői órákban orosz drónok támadták meg a régióban található Pavlohrad városát. Áldozatokról itt sem érkezett híradás, viszont a város több részében is megszűnt az áramellátás.

Ukrajna déli katonai parancsnoksága a szintén dróntámadásokról számolt be több, a régióban lévő város, köztük Mikolajiv ellen, a lehulló roncsok legkevesebb egy embert megsebesítettek.

Négy drónt a fekete-tengeri kikötőváros, Odessza fölött semmisítettek meg.

A hírügynökség azt írja, nem tudta független forrásból megerősíteni a jelentéseket. Beszámolójuk szerint mind az oroszok, mind az ukránok fokozták a légi támadások intenzitását a frontvonaltól távolabb az elmúlt hónapokban, egymás energiaellátását, katonai és szállítmányozási infrastruktúráját célozva.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×