eur:
389.56
usd:
363.15
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Novák Katalin köztársasági elnök (b2) katonai tiszteletadás mellett fogadja Vahagn Hacsaturján örmény köztársasági elnököt (b) az Országház előtt, a Kossuth Lajos téren 2024. február 6-án.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Szakértő: Örményországnak van oka jóban lenni Magyarországgal

Magyarországra látogatott Örményország elnöke, Vahagn Hacsaturján. Kránitz Péter Pál, a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója szerint Magyarország az EU következő soros elnökeként fontos szerepet játszhat Örményország európai integrációjában.

Tizenöt éve nem járt egymás országában a magyar, illetve az örmény állam feje, és tíz éven át nem voltak diplomáciai kapcsolatok sem, Vahagn Hacsaturján mostani budapesti látogatása a 2022-es újraindulásnak egy "szimbolikus lépcsőfoka"; mint Kránitz Péter Pál, a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatjó az InfoRádióban elmondta, Magyarország az Európai Unió következő soros elnökeként fontos szerepet játszhat Örményország európai integrációjában, az EU-hoz való közeledésében. És az Azerbajdzsánnal jó kapcsolatokat ápoló Magyarországnak – a kutató szerint – fontos szerepe lehet abban is, hogy a két kibékíthetetlen kaukázusi országot is közelítse egymáshoz.

"Ilyen tevékenységre már volt is példa 2021-ben, amikor öt örmény hadifoglyot sikerült a magyar légierőnek biztonságban hazajuttatnia Azerbajdzsánból. A 2023-ban erőszakosan lezárult hegyi-karabahi konfliktust követően sem sikerült a feleknek megállapodniuk, sem az EU, sem Oroszország, sem a többi nemzetközi szereplő közvetítését nem sikerült kiaknázni, és itt Magyarország a híd szerepében léphet elő a két szembenálló fél között" – ecsetelte Kránitz Péter Pál.

Hogy Magyarország külpolitikai törekvéseibe hogyan illeszkedik az államközi kapcsolat, arról azt mondta, "rengeteg a potenciál".

"Már csak abból a tényből fakadóan is, hogy tíz éven keresztül nem is léteztek; óriási a tér a két fél között a közeledésre. Örményországnak stratégiai célja az energiafüggetlenség biztosítása, ezt részben víz-, részben geotermikus erőművek révén szeretné elérni. Ezekkel kapcsolatban a magyar cégeknek nem csak nagy tudásbázisuk van, de a régióban nagy a helyismeretük is. Másrészről a magyar élelmiszer-ipari termékek nagyon népszerűek Örményországban, tehát a kereskedelmet is nagyban lehet fejleszteni" – részletezte a vezető kutató.

Ezenkívül a turizmusban is lehet fantázia: a Wizz Air a második legnagyobb szereplő Örményországban, igaz, Jereván felé még nincs közvetlen budapesti járat. "Ha ezt bevezetnék, nemcsak az örmény turisták jelennének meg Magyarországon, de a két gazdaság is kapcsolódhatna" – mutatott rá.

Aláhúzta még azt is, Magyarország nagyon élesen elutasítja a nyugat és a Kelet szembenállását, a megosztottságot, "a demokratikus és fejlett Nyugat és az autoriter, visszamaradott Kelet ideológiai alapú szétválasztását", ennek mentén nyomatékosította Magyarország híd szerepének lehetőségét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×