eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka (k) az ukrajnai nagy éhínség, a holodomor jelképének számító, a Gyermekkor keserű emléke nevű szoboremlékműnél Kijevben 2023. november 25-én. A legkevesebb hárommillió halálos áldozatot követelő éhínséget a sztálini önkény idézte elő az akkor szovjet tagköztársaság Ukrajnában 1932 és 1933 között.
Nyitókép: MTI/EPA/Oleh Petraszjuk

Zelenszkij fejére nőtt a főparancsnok? Ruszin-Szendi Romulusz válaszol

A CNN szerint menesztette pozíciójából az ukrán hadsereg főparancsnokát Volodimir Zelenszkij. Az amerikai hírcsatorna úgy tudja, az erről szóló elnöki rendelet várhatóan a hét második felében jelenik majd meg. Ruszin-Szendi Romulusz, a hadtudományok doktora fenntartásokkal fogadja a hírt, a volt vezérkari főnök az elnök és a főparancsnok közötti feszültség hátterében politikát és emberi ellentéteket sejt.

A hír nem először pattant ki, már korábban is lehet arról hallani, hogy feszültség van Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Valerij Zaluzsnij vezérkari főnök között – fogalmazott az InfoRádióban Ruszin-Szendi Romulusz, hozzátéve, hogy fegyveres konfliktusnál az ilyesmi előfordul, és az a jó, hogyha nem is mindig értenek egyet, viszont azt meg tudják beszélni.

Egy honvédő háború, amilyenben Ukrajna is van, gyakorta rendkívüli módon fokozódik, és nem hagyható figyelmen kívül, hogy a vezérkari főnöknek óriási elismertsége, presztízse lett az ukrán emberek között, miután szakmailag neki és az általa vezetett haderőnek köszönhető, hogy meg tudták állítani az orosz előrenyomulást – hívta fel a figyelmet a hadtudományok doktora.

„Érzek egy egyfajta politikai féltékenységet az ukrán elnök részéről, hiszen

van egy másik ember, aki adott esetben, ha ennek a konfliktusnak bármilyen formában vége lesz vagy szünet áll be benne, potenciális kihívója lehet”

– fogalmazott.

Korrupcióról beszélnek, a besorozásokkal, mozgósításokkal kapcsolatban vannak álláspontbeli különbségek, de hallani arról is, hogy eltűnnek a Nyugattól kapott fegyverek. Ruszin-Szendi Romulusz biztosra veszi, hogy ezek mind befolyásolják a kettejük közötti viszonyt, csak azt nem tudni, hogy a felsoroltakból mi igaz és mi az információs műveletek része – bármely oldalról is. Ezek pusztán feltételezések lehetnek, mert ha bizonyítékok is rendelkezésre állnának, akkor vélhetően a hatóságok már eljártak volna az érintett személyekkel kapcsolatban – mondta. Szerinte nagyon nehéz helyzetben vannak, mert akár a mozgosítás, akár az eszközök rendszerbe állítása, azok eljuttatása a felhasználókhoz bonyolult feladat.

„Azt nem tudjuk igazából, hogy ezek koholt vádak, vagy valós vádak. Én inkább politikát sejtek emögött és emberi ellentétet, mint valós tényeket”

– ismételte meg.

Ruszin-Szendi Romulusz meggyőződése, hogy a nemzetközi sajtóban keringő hírek mindenképp gyengítik Ukrajna pozícióját, hiszen az egyik legfontosabb tényező bármilyen típusú hadviselésben, az a katonák morálja. Ha a katonák azt látják, hogy nincs egyetértés a vezetőik között, nincs meg az egység, akkor ők miért adják oda az életüket? Persze az, hogy a Zelenszkij–Zaluzsnij-viszály híre eljut-e hozzájuk, vagy megpróbálják ezt blokkolni, az egy másik kérdés, még ha a 21. században az utóbbi meglehetősen nehézkes – jegyezte meg a szakértő.

A nagy képet tekintve nem látható, hogy a vezérkari főnök valamit rosszul csinálna, de nyilván a részleteket csak ők tudják – mondta Ruszin-Szendi Romulusz, emlékeztetve, hogy a "külvilág" csak nyílt információszerzésből származó adatokat tudja elemezni, a minősítetteket nem.

Ha fennáll valami komolyabb probléma, akkor nem kérdés, hogy le kell váltani a vezérkari főnököt, de ez Magyarországról nem nagyon látszik, hogy lenne

– tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×