eur:
391.13
usd:
366.59
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Volodimir Zelenszkij ráírja egy francia Scalp cirkálórakétára, hogy  Dicsőség Ukrajnának. Forrás: X / Ukrainian Front
Nyitókép: Forrás: X / Ukrainian Front

Hihetetlen trükkel oldják meg a Taurus-ügyet: feléled a cserekereskedelem

Németország mégis szállít Taurus cirkálórakétákat, csak nem Ukrajnának, hanem Nagy-Britanniának és Franciaországnak, de közben Ukrajna mégsem marad cirkálórakéták nélkül.

Kevesebb mint egy héttel ezelőtt a Bundestag nagy többséggel elutasította, hogy Németország – Kijev sorozatos kérései ellenére – Taurus cirkálórakétákat szállítson Ukrajnának. Noha Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Davosban arra figyelmeztetett, hogy válságot idézhet elő a késlekedés a nyugati támogatásokban, annak közvetlen hatása pedig a harctéren nyilvánul meg, a német kormány hajthatatlan maradt. Értesülések szerint most mégis különleges megoldás körvonalazódik, amely biztosítaná, hogy Ukrajna hozzájusson korszerű robotrepülőgépekhez, ugyanakkor Berlin is tartsa a szavát.

Több német hírportál számolt be arról, hogy az állítólagos alku a cserekereskedelem íratlan szabályain alapulna. Mindezt a hírek szerint nem is Németország kezdeményezte, hanem Nagy-Britannia, és partner volt Franciaország is. A képlet úgy nézne ki, hogy Németország mégis csak szállít Taurusokat, csak nem az orosz agresszió sújtotta Ukrajnának, hanem két NATO-partnernek, azaz a a briteknek és a franciáknak.

A tekintélyes német üzleti lap, a Handelsblatt német diplomatákra és kormányzati képviselőkre hivatkozva arról számolt be, hogy cserébe ezek az országok szállítanának cirkálórakétákat az Oroszország által ostromlott Ukrajnának. Az újság szerint London esetében a Taurusokkal majdnem felérő Storm Shadow típusú cirkálórakétákról lenne szó.

A kancellári hivatal nem kívánta kommentálni az értesülést, azaz nem cáfolta, de nem is erősítette meg. A Der Spiegelnek nyilatkozó német kormánytisztviselők ugyanakkor elismerték, hogy Londonnal már folynak a tárgyalások erről.

Nagy-Britannia és Franciaország már korábban is szállított Storm Shadow és Scalp cirkálórakétákat Ukrajnának. Szakértők szerint mindkét típus esetében korszerű robotrepülőgépekről van szó, ugyanakkor kisebb a hatótávolságuk a Taurosokénál, és pontosságuk sem akkora. Szakértők szerint a több mint 500 kilométer hatótávolságú német robotrepülőgépek rendkívül fontos támogatást jelenthetnének az erősödő orosz katonai fölénnyel szemben.

A német fél mindeddig kitért a kérés teljesítése elől. Ismert volt az is, hogy a korszerű rakéták szállításának legfőbb ellenzője a szociáldemokrata kancellár.

Nyílt titoknak számított Olaf Scholz aggodalma amiatt, hogy az ukrán fél a rakétákat Oroszország területén lévő célpontok ellen vetheti be.

Noha az ukrán politikusok cáfolták ennek eshetőségét, a kancellár nem változtatott álláspontján, tartva attól, hogy országa közvetlenül is belesodródhat a háborúba.

Németország korábban azt ígérte Ukrajnának, hogy a Taurusok helyett újabb légvédelmi rendszereket, köztük Patriot típusú közép-hatótávolságú rakétákat szállít az ostromlott országnak.

A berlini kormány tavaly négymilliárd eurós segélyt irányzott elő 2024-re Ukrajnának, amit a közelmúltban megduplázott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×