eur:
389.68
usd:
363.45
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Egy szál rózsát helyeztek egy Emlékezünk feliratú cédulára a nácizmus 6 millió európai zsidó áldozatának emléket állító holokauszt-emlékmű betontömbjeinek egyikén Berlinben 2021. január 27-én, az egykori auschwitz-birkenaui náci koncentrációs tábor felszabadulásának 76. évfordulóján, a holokauszt nemzetközi emléknapján.
Nyitókép: Egy szál rózsát helyeztek egy Emlékezünk feliratú cédulára a nácizmus 6 millió európai zsidó áldozatának emléket állító holokauszt-emlékmű betontömbjeinek egyikén Berlinben 2021. január 27-én, az egykori auschwitz-birkenaui náci koncentrációs tábor felszabadulásának 76. évfordulóján, a holokauszt nemzetközi emléknapján. (MTI/AP/Markus Schreiber)

Kiderült, hány holokauszt-túlélő van még életben

Mindeddig csak bizonytalan becslések álltak rendelkezésre arról, hogy a holokausztnak hány túlélője lehet még életben, most egy jelentésben osztották meg az adatot.

Csaknem 80 évvel a holokauszt után mintegy 245 ezer zsidó túlélő él még a világ több mint 90 országában - derült ki a New York-i székhelyű, Németországgal Szembeni Zsidó Anyagi Követelések Konferenciája nevű szervezet kedden közzétett új demográfiai jelentéséből.

A jelentés szerint az érintettek majdnem fele, 49 százaléka Izraelben él, 18 százalékuk Nyugat-Európában, 16 százalékuk az Egyesült Államokban, 12 százalékuk pedig az egykori Szovjetunió területén. Európában a legtöbb túlélő - 21 900 ember - Franciaországban él, Németországban a számuk 14 200. A még élő magyar holokauszttúlélők számát 3500-ban adja meg a jelentés.

A túlélők száma gyorsan csökken, mert többségük idős ember, 20 százalékuk 90 év fölötti, átlagéletkoruk jelenleg 86 év. A legidősebb közülük 112 éves. A túlélők 60 százaléka nő, és 39 százaléka férfi. Túlnyomó többségük - 96 százalékuk - gyerekként élte át a holokausztot, a világháború végén átlagéletkoruk hét év volt.

Tavaly júniusban a német kormány beleegyezett abba, hogy 2024-ben további 1,4 milliárd dollárt fizessen kártérítésként holokauszttúlélőknek szerte a világon. Németország 1952 óta összesen több mint 90 milliárd dollárt fizetett kártérítésként a nácik által üldözött embereknek.

A Németországgal Szembeni Zsidó Anyagi Követelések Konferenciája számos kompenzációs programot működtet, amelyek keretében a túlélőknek közvetlenül fizetnek ki összegeket, illetve a szervezet több mint 300 szociális szolgáltatót is támogat, amelyek lakhatást, élelmezést és közlekedési szolgáltatásokat biztosítanak az érintetteknek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×