eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Donald Tusk megválasztott kormányfő programbeszédet tart a szejmben 2023. december 12-én. Donald Tuskot, az október 15-i parlamenti választásokon többségbe került koalíció jelöltjét előző nap választotta meg a lengyel parlamenti alsóház (szejm) kormányfőnek.
Nyitókép: MTI/EPA-PAP/Pawel Supernak

Újabb politikai fordulat a lengyel börtönügyben

Bűncselekmény elkövetésének gyanújával az államügyészséghez fordul az ellenzéki lengyel Jog és Igazságosság párt két képviselője a szejm elnökének, Szymon Holowniának a kijelentése miatt, miszerint megszűnt a PiS két elítélt és bebörtönzött képviselőjének, Mariusz Kaminskinak és Maciej Wasiknak a parlamenti mandátuma.

Krzysztof Szczucki és Pawel Jablonski képviselők ezt pénteken közölték az X közösségi platformon.

Andrzej Duda elnök csütörtökön bejelentette, hogy másodszor is kegyelmi eljárást kezdeményez a hivatali hatalommal való visszaélés miatt kétévi börtönre ítélt volt belügyminiszter és helyettese ügyében. Kaminskit és Wasikot kedden az elnöki palotában vették őrizetbe, amikor az államfő nem tartózkodott ott.

Szymon Holownia az elnöki bejelentést kommentálva csütörtökön hangsúlyozta: bár az államfő döntése rendezi a helyzetet, semmit sem változtat azon, hogy a két elítélt képviselő parlamenti mandátuma megszűnt. Álláspontja szerint ugyanis két jogerősen elítélt személy a törvény szerint nem lehet parlamenti képviselő, és ezen az elnöki kegyelem sem változtathat.

A két PiS-képviselő erre reagálva jelentette be:

ügyészséghez fordulnak azzal a gyanúval, hogy Holownia bűncselekményt követett el,

amikor Kaminski és Wasik mandátumának megszűnéséről nyilatkozott, akárcsak Donald Tusk miniszterelnök azzal, hogy a hivatalos közlönyben közzétette a szejm elnökének döntését.

2015 márciusában Mariusz Kaminski volt belügyminisztert és helyettesét, Maciej Wasikot nem jogerősen 3 évi börtönre ítélték, és 10 évre eltiltották közhivatal betöltésétől azon a címen, hogy még az első PiS-kormány időszakában, 2005-2007 között a korrupcióellenes hivatal (CBA) vezetőiként hivatali hatalommal való visszaélést követtek el. Andrzej Duda röviddel 2015. évi hivatalba lépése után viszont elnöki kegyelemben részesítette őket. A varsói kerületi bíróság ezután 2016-ban lezárta az ügyet.

A legfelsőbb bíróság 2023 júniusában azonban új eljárást rendelt el. 2023. december 20-án a varsói kerületi bíróság jogerősen kétévi letöltendő szabadságvesztésre ítélte a két vádlottat.

A két képviselő mandátumától való megfosztása azért rendkívül kényes ügy, mert amennyiben mégiscsak a PiS-nek lenne igaza, hogy ez a döntés törvénytelen, a parlament ülései és határozatai Mariusz Kaminski és Maciej Wasik távollétében érvénytelenek lennének.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×