eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
A brit királyi légierő (RAF) egyik Typhoon harci repülőgépe felszáll a jemeni húszi lázadók állásai ellen indított brit-amerikai katonai művelet idején a ciprusi Akrotíri brit légitámaszpontján 2024. január 11-én. Négy Typhoon gép Paveway IV típusú irányított bombákkal hajtott végre precíziós csapásokat Jemen északnyugati térségében két húszi katonai létesítmény – Absz városának repülőtere és egy Bani körzetbeli katonai célpont – ellen, ahonnan a brit védelmi tárca szerint felderítő és támadó drónokat indítottak a Vörös-tenger felé.
Nyitókép: MTI/EPA/Brit védelmi minisztérium/RAF/Lee Goddard

A katonai infrastruktúra megsemmisítése volt a célja az éjszakai jemeni bombázásnak

Húszi lázadók jemeni katonai célpontjait bombázta a brit és az amerikai légierő. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint nem maradhatott büntetlenül, hogy az Irán által támogatott lázadók hónapok óta egyre intenzívebben támadták a világ egyik legfontosabb kereskedelmi útvonalának számító Vörös-tengeren áthaladó nemzetközi áru- és nyersanyagszállító hajókat.

A légitámadás elsősorban a húsziknak azt az infrastruktúráját célozta, amivel azok képesek a vörös-tengeri hajóforgalmat fenyegetni. A húszik október vége óta szisztematikusan támadják a Szuezi-csatorna felé tartó, illetve onnan visszafelé a Távol-keletre vagy Indiába irányuló hajóforgalmat arra hivatkozva, hogy ezek mind Izraelbe mennek - mondta Kaiser Ferenc.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense kiemelte, hogy

az éjszakára időzített támadás után a britek és az amerikaiak is sietve azt kommunikálták, hogy így lehetett csökkenteni a polgári lakosság veszteségeit.

A Ciprusról felszálló brit Eurofighter Typhoon vadászbombázók olyan bázisokat támadtak, ahonnan korábban a húszik pilóta nélküli felderítőeszközöket indítottak, az amerikai gépek pedig a hajók nyomon követésére használt lokátor állásokra, és ballisztikus rakétakilövő állomásokra lőttek.

A szakértő úgy fogalmazott: elsősorban a katonai infrastruktúra a megsemmisítése volt a cél, mert azok már olyan szintű fenyegetést jelentenek az Európát Távol-kelettel összekötő létfontosságú kereskedelmi útvonalra, hogy már a nagy hajózási vállalatok közül egyre többen mondták Afrika megkerülését tervezték. Ez két-három héttel nyújtaná meg az áruk célba érkezésének idejét, ami az egész globális ellátási láncot fenyegeti.

Kaiser Ferenc kiemelte: a felkelő csoportokat Irán támogatja, Jemenben nincs meg a harci eszközök gyártásához szükséges infrastruktúra, a harcolók kiképzését pedig az iráni iszlám forradalmi gárda emberei végzik, akik közül az amerikaiak által 2020-ban felrobbantott Kászim Szulejmani tábornokot emelte ki. Hozzátette, hogy

az arab világ többsége szunnita, és a síita húszi lázadók ellen a Szaúd - Arábia által vezetett Öböl-menti országok koalíciója is egy elhúzódó háborút viselt.

A térség első számú politikai és katonai hatalma, a közel 100 milliós lakosságú Egyiptomnak pedig a felére esett vissza a Szuezi- csatornából befolyó bevétele. A szakértő hozzátette: Kínának is kedvez, hogy szétlőtték a lázadók hajózást fenyegető infrastruktúráját.

Kaiser Ferenc nem számít a közeljövőben nagyobb katonai beavatkozásra brit és amerikai részről, mivel mindkét országban választások lesznek, így egyikük sem akar egy szárazföldi hadműveletet megkockáztatni. A légicsapások folytatása pedig szerinte attól függ, hogyan reagálnak a lázadók a bombázásra, mert büntetlenül nem folytathatják a hajók elleni akciókat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×