eur:
389.54
usd:
361.84
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Füst száll a magasba izraeli rajtaütés közben a ciszjordániai Túl-Karm közelében lévő Nur al-Samszban 2024. január 4-én. Palesztin források szerint a két napja kezdődött művelet során 17-en megsebesültek és több, mint száz embert vettek őrizetbe. A Hamász fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajt végre a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/EPA/Alaa Badarneh

Újságírók haltak meg az izraeli támadások után

Hat palesztint megölt az izraeli hadsereg Dzseninben, az egyik ciszjordániai razzián, amelyben életét vesztette egy izraeli határőr-rendőrnő - jelentette a palesztin egészségügyi minisztérium, illetve az izraeli hadsereg.

A palesztin források szerint a hadsereg légicsapásában meghalt hat palesztin nem volt felfegyverkezve. A források szerint a városhoz közeli falvakban élő, út szélén ülő palesztinokat a levegőből támadták meg.

Az egészségügyiek hozzátették, hogy a halottak közül négyen testvérek voltak. A hadsereg jelentése szerint viszont terroristákat lőttek a levegőből, akik az izraeli csapatokra támadtak. A harci helikopter "gyanús területek felé lőtt", miközben a sebesültek mentésében segédkezett.

Előzőleg Sáj Garmai, a határőr-rendőrség tisztje meghalt egy pokolgép felrobbanásakor egy katonai jármű közelében a biztonságiak szombat esti rajtaütésén a dzsenini menekülttáborban. A hadműveletben további három izraeli katona megsebesült, egyikük súlyosan.

Ciszjordánia szívében, Ofra településtől északra, az egyik helyi úton, agyonlőttek egy járművében utazó harmincéves férfit.

Újságírók az áldozatok

Közben a 24.hu azt írja, hogy két újságíró meghalt egy izraeli légicsapásban ma reggel Gázában. Hamza Wael Dahdouh, az Al Jazeera újságírója és Mustafa Thuria, az AFP videósa vesztette életét, amikor autójukat találta érte.

Hamza Wael Dahdouh apja, Wael Al-Dahdouh az Al Jazaeera gázai irodavezetője, aki nemrégiben megsebesült egy légitámadás során. Felesége és két gyermeke a háború első heteiben halt meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×