eur:
389.42
usd:
363.44
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
CAIRNS, QUEENSLAND, AUSTRALIA - 2023/12/15: A car inundated with water in the northern beaches suburb of Holloways Beach in Cairns after Tropical Cyclone Jasper. Tropical Cyclone Jasper made landfall over the Cairns region as a Category 2 System on Wednesday 13 December, bringing widespread flooding, debris and powerful winds. Many in Far North Queensland are familiar with tropical storms, but varying terrain and prior ground and coastal conditions continue to bring new problems such as flash flooding and erosion. Some areas such as the suburbs of the Northern Beaches can become flooded, as is the case in Holloways Beach. (Photo by Joshua Prieto/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)
Nyitókép: Joshua Prieto/SOPA Images

Özönvíztől tartanak az ausztrálok szilveszterkor

Heves zivatarok okozhatnak villámárvizeket az ország keleti részén.

Ausztrália keleti részén vasárnap már a második egymást követő napon pusztítanak heves zivatarok - figyelmeztetett a meteorológiai hivatal, amely szerint a heves esőzések növelik a veszélyes villámárvizek kockázatát.

Az elmúlt 24 órában egy vad időjárási rendszer Queensland állam délkeleti és Új-Dél-Wales állam északi részén özönvízszerű esőzéseket és óránkénti száz kilométerhez közelítő széllökéseket okozott.

A Queensland Sunshine Coast régióban található Beerburrumban 127 milliméter eső esett, ami nagyjából egyhavi átlagnak felel meg.

"Egy újabb heves zivatarokkal teli nap van kilátásban ... a viharveszély 2024 első hetében egyre kiterjedtebbé válik" - mondta Miriam Bradbury, a helyi meteorológiai intézet munkatársa az X közösségi médiaplatformon közzétett videóüzenetében. Hozzátette, Queensland egyes részein helyenként intenzív esőzések várhatók, amelyek villámárvizekhez vezetnek.

Murray Watt szövetségi katasztrófavédelmi miniszter közölte, a kormány akár 70 katonát és mentőszolgálati munkatársat is bevet Queensland délkeleti részén, hogy segítsenek a közelmúlt viharai utáni takarítási munkálatokban.

Tűz és víz

A mostani viharok a legutóbbi - december 25-i és 26-i - heves időjárást követik, amely tíz ember halálát okozta. Korábban, a hónap elején a Jasper ciklon okozott széles körű áradásokat és károkat.

A szakértők szerint az éghajlatváltozás az elmúlt években felerősítette az ausztráliai időjárási szélsőségeket. Az El Nino időjárási jelenség, amely erdőtüzeket, ciklonokat és hosszan tartó szárazságot okozhat, a jelenlegi nyári időszakban is érinti a kontinens méretű országot.

Miközben a hatóságok egyes helyeken zivatarokra készülnek, Ausztrália északi részén kánikula tombol.

A Queensland államban lévő Julia Creekben a hőmérséklet vasárnap elérheti a 45 Celsius-fokot az előrejelzések szerint.

Az ország délkeleti részén azonban enyhe időjárás várható. Sydneyben a szilveszter esti ikonikus tűzijátékra készülnek, a hatóságok egymillió embert várnak a parton, hogy megnézzék a hagyományos 12 perces pirotechnikai bemutatót.

Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 18:38
×
×
×
×