eur:
388.98
usd:
363.6
bux:
68137.44
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Andrzej Duda lengyel elnök átveszi szavazólapját a lengyel parlamenti választásokon Krakkóban 2023. október 15-én. A választásokkal egy időben népszavazást is rendeznek az Európai Unió migrációs csomagjáról, az állami vagyon privatizációjáról, a nyugdíjkorhatárról, valamint a fehérorosz határon emelt acélkerítésről.
Nyitókép: MTI/EPA/PAP/Lukasz Gagulski

Vétózott a lengyel elnök a közmédia pénze miatt

A lengyel elnök megvétózta a 2024. évi költségvetési törvényhez kapcsolódó kiegészítő jogszabályt.

Andrzej Duda lengyel államfő szombaton bejelentette, hogy vétót emel a 2024. évi állami költségvetési törvényhez kapcsolódó, a parlament által már megszavazott kiegészítő jogszabály ellen az új kormánynak a közszolgálati médiát érintő intézkedései miatt.

A jogszabály 3 milliárd zloty (263 milliárd forint) költségvetési forrást irányoz elő a közmédia számára.

Andrzej Duda az X platformon közölte: nem írhatja alá a törvényjavaslatot "az alkotmány és a demokratikus jogállam alapelvei kirívó megsértésének" körülményei között.

Az államfő szerint először a közmédiát "tisztességesen és a joggal összhangban rendbe kell tenni".

Bejegyzésében a lengyel államfő arról is tájékoztatott, hogy az ünnepek után haladéktalanul benyújtja a szejmnek saját törvénytervezetét, amely megtartja a tanárok fizetésemelésére és a költségvetésben szereplő többi kiadásra vonatkozó előirányzatokat.

Andrzej Duda felszólította Szymon Holowniát, a szejm és Malgorzata Kidawa-Blonskát, a szenátus elnökét, hogy sürgősen hívják össze mindkét ház rendkívüli ülését a tervezet megvitatására és elfogadására "még ebben az évben".

Az elnök hangsúlyozta, hogy a jelenlegi helyzetben nem fogadható el a közmédia finanszírozása a parlamenti többség által megszavazott kiegészítő jogszabály révén.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×