eur:
389.48
usd:
361.55
bux:
68425.96
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Gerhard Karner osztrák és Aleksandar Vulin szerb belügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón Belgrádban 2022. október 6-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Andrej Cukic

Szijjártó Péter az ukrán elnöki hivatal vezetőjével tárgyalt, fontos megállapodás született

A Washingtonban tartózkodó Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője saját kezdeményezésére szerdán este telefonon tárgyalt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, aki épp Ghánában tartózkodik munkalátogatáson.

Andrij Jermak arról tájékoztatta Szijjártó Pétert, hogy az ukrán parlament több fontos jogszabály elfogadására készül. A magyar külügyminiszter a tájékoztatást megköszönte és tudomásul vette - tájékoztatott Paczolay Máté. A külügyi szóvivő szerint egyetértés volt köztük abban, hogy szükség van Magyarország és Ukrajna kapcsolatának javítására és ennek legjobb eszköze a közvetlen személyes párbeszéd. Ezért

megállapodás született arról, hogy Szijjártó Péter és Andrij Jermak személyesen is találkoznak.

A tárgyalás során Andrij Jermak javasolta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök találkozóját.

Szijjártó Péter úgy reagált, hogy természetesen a magyar fél nyitott egy ilyen találkozóra, de annak csak akkor van értelme, hogyha van esély arra, hogy egy ilyen találkozó pozitív eredménnyel zárul. Ehhez pedig alapos előkészítésre és előzetes megbeszélésekre van szükség - közölte a szóvivő.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Miért alkalmazza a világ a BIM klasszifikációs struktúrát?

Miért alkalmazza a világ a BIM klasszifikációs struktúrát?

Ellentmondásos piaci várakozás kíséri a tavaly életbe lépett új építési törvény BIM előírásának gyakorlati megvalósulását. Pedig most dől el, hogy az építőipar állam által indított digitalizációja eredményezhet-e egységes piaci fejlődést. Az állam elvárása, hogy a beruházások tervezésének korai szakaszában reális költségtervet kapjon. Ehhez egy fejlett digitális munkafolyamat felépítése szükséges, amelyre jó nemzetközi gyakorlatot találni, miközben itthon nincs hagyománya az egységes piaci gyakorlatnak. A Graphisoft szakemberei Reicher Péter országigazgató és Kari Szabolcs BIM menedzser a tapasztalataikról számoltak be, valamint Lengyel Balázs költségtervező mérnök, az ÉKTR egyik megalkotója, a Spányi Partners Zrt. egyik tulajdonosa a költségvetési klasszifikáció nemzetközi megoldásait és a magyar kezdeményezéseket mutatta be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×