eur:
389.8
usd:
359.05
bux:
66332.66
2024. február 26. hétfő Géza
Jorge Rodríguez, a venezuelai törvényhozás, a Nemzetgyűlés elnöke Venezuela Essequibóval kibővített térképét mutatja a parlament ülésén Caracasban 2023. december 6-án, három nappal az után, hogy Venezuelában népszavazást tartottak az országgal délkelet felől határos Essequibo térség önállósodásáról. A referendumon részt vevők elsöprő többsége arra szavazott, hogy a szomszédos Guyana ellenőrizte, olajban gazdag terület önálló állammá alakuljon. A caracasi Nemzetgyűlés törvénytervezetet készít elő Essequibo annektálásáról.
Nyitókép: Miguel Gutiérrez

Olaj - Növekszik a háborús aggodalom, Brazília csapatokat vezényelt a határhoz

Venezuela egy vitatott guyanai, olajban gazdag terület "önállósodását" kívánja. A feszültség vasárnap éleződött ki a két ország között, és mostanra Brazíliát is lépésre kényszerítette.

Brazília bejelentette, hogy csapatokat telepít Venezuelával közös határához, miután a venezuelai kormány bejelentette, hogy ellenőrzése alá vonna egy Guyanához tartozó területet. A kőolajban gazdag Essequibo régió a XIX. század óta vitatott terület. Guyana akkor még brit gyarmat volt.

A feszültség akkor élesedett ki, amikor vasárnap Venezuelában a lakosságnak egy szavazáson részt vevő része elsöprő többséggel arra szavazott, hogy a vitatott térségben önálló állam alakuljon. Guyana rögtön közölte: attól tart, hogy a szomszédos ország a terület bekebelezésére készül. A szavazást egyébként annak ellenére tartották meg, hogy az ügyben már korábban döntést hozó hágai székhelyű Nemzetközi Bírósága (ICJ) felszólította Caracast, ne tegyen semmilyen, a status quo megváltoztatására irányuló lépést. Guyana megkérdőjelezi a referendum részvételi adatait, és egyes külföldi megfigyelőknek is vannak kétségeik.

Jóllehet a venezuelai ellenzék is támogatja a Guyanához tartozó térség önállósodását, többen közülük úgy vélték, a referendummal Nicolás Maduro venezuelai elnök inkább csak azt szeretné elérni, hogy elvonja a venezuelaiak figyelmét a belpolitikai problémákról.

Maduro

azóta felkérte az állami olajtársaságot, hogy adjon ki kitermelési engedélyeket az érintett területen, és javaslatára a caracasi Nemzetgyűlés törvénytervezetet készít elő Essequibo annektálásáról.

- írta a BBC.

Az intézkedések az egész régiót aggasztják. Miközben Guyana csapatai emelt szintű készültségben vannak, a brazil hadsereg bejelentette, hogy újabb katonákat telepít a határ menti városba, Boa Vistába, Roraima állam fővárosába, valamint több fegyveres járművet is a régióba vezényel.

Ugyanakkor Venezuela számára nem olyan könnyű katonai erővel behatolni Essequibóba, ahhoz ugyanis brazil vidéken kellene áthaladniuk, mert máshol a katonák számára nehezen járható terepek akadályozzák őket.

Venezuela, Brazília és Guyana, illetve az Essequibo régió az azonos nevű folyó mentén
Venezuela, Brazília és Guyana, illetve az Essequibo régió az azonos nevű folyó mentén. A 160 000 négyzetkilométeres régió szárazföldi, ritkán lakott, dzsungel borította területet és a vele határos tengerszakaszt öleli fel, ahol hatalmas mennyiségű (potenciálisan 11 milliárd hordónyi) kitermelhető olajat és gázt fedeztek fel néhány éve. Ennek hírére Venezuela felújította területi igényeit. (Google Térkép)

A Bloomberg arról tudósított, hogy a brazil elnök nem siet közvetítőként fellépni Venezuela és Guyana konfliktusában. Luiz Inácio Lula da Silva szerdán órákon át tárgyalt a konfliktusról, és a következő napokra tervezi, hogy telefonon konzultáljon a két nemzet elnökével.

A Reuters cikke szerint nem teljesen világos, hogy Maduro mely offshore területeket követeli Venezuelának, de

az a kijelentése, hogy a Guyanában már működő összes cégnek három hónapja van a távozásra, komoly aggodalmat keltett.

Álláspontja szerint Guyana nem adhat ki termelési engedélyeket olyan óceáni területeken, amelyeket még "el kell határolni".

Az Exxon szerint a határvitákat az országoknak és az érintett nemzetközi testületeknek kell megoldaniuk.

Mindeközben Guyanában nagy a feszültség. Egy ottani újságíró, Orin Gordon az InfoRádió londoni tudósítójának a napokban elmondta:

"Ha valamit megtanultunk Ukrajna leckéjéből, akkor az az: ha fenyegetés van, akkor azt komolyan kell venni.

Nem tudom, emlékeznek-e arra, hogy 2021 decemberében, amikor Vlagyimir Putyin csapatokat vezényelt Ukrajna határára, sokan azt mondták, hogy nem gondolja komolyan, nem fogja megtenni, 2022 februárjában viszont mégis megtette. Szóval amikor a despoták kiterítik a kártyáikat, akkor hinni kell nekik."

Ráadásul Venezuela külügyminisztere szerdán a közösségi médiában azt írta, hogy beszélt guyanai kollégájával Venezuela "megfellebbezhetetlen mandátumáról".

(A nyitóképen: Jorge Rodríguez, a venezuelai törvényhozás, a Nemzetgyűlés elnöke Venezuela Essequibóval kibővített térképét mutatja a parlament ülésén Caracasban 2023. december 6-án, három nappal az után, hogy Venezuelában népszavazást tartottak az országgal délkelet felől határos Essequibo térség önállósodásáról.)

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor a parlamentben: sűrű nap áll előttünk

Orbán Viktor a parlamentben: sűrű nap áll előttünk

A miniszterelnök napirend előtti szónoklatával indult a tavaszi parlamenti félév. Az első ülésen választanak új köztársasági elnököt és hagyhatják jóvá a honatyák Svédország NATO-csatlakozásának magyar támogatását. Tartson velünk, az eseményeket folyamatosan közvetítjük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.26. hétfő, 18:00
Csizmadia Ervin
a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×