eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Népszavazás Venezuelában. Forrás: X / Delcy Rodríguez
Nyitókép: Forrás: X / Delcy Rodríguez

Közép-Amerika: küszöbön a háború Venezuela és Guayana között

Venezuelában az emberek elsöprő többséggel szavazták meg, hogy a szomszédos Guyana ellenőrizte, olajban gazdag Essequibo térségben önálló állam alakuljon. Guyana szerint a szomszédos ország a terület bekebelezésére készül.

A választási bizottság azt közölte, több mint 10 millióan szavaztak, köztük 95 százalékban a mintegy 160 ezer négyzetkilométeres, Guyana területének több mint kétharmadát kitevő térség önállóvá válására.

Nicolás Maduro venezuelai elnök üdvözölte az eredményt, leszögezve, hogy "a venezuelai nép nyíltan és világosan kifejezte akaratát".

A szavazást annak ellenére tartották meg, hogy az ügyben már korábban döntést hozó hágai székhelyű

Nemzetközi Bírósága (ICJ) felszólította Caracast, ne tegyen semmilyen, a status quo megváltoztatására irányuló lépést.

Jóllehet a venezuelai ellenzék is támogatja a térség önállósodását, többen közülük úgy vélték, a most megtartott szavazás arra szolgál, hogy elvonja a venezuelaiak figyelmét a belpolitikai problémákról. Caracas leszögezte: nincs szándékában megszállni az őserdő által borított területet, ahol 125 ezren élnek Guyana mintegy 800 ezer lakosából.

Irfaan Ali guyanai elnök egy vasárnap rendezett tömeggyűlésen biztosította az embereket, "nincs ok félelemre az elkövetkező órákban, napokban és hónapokban". Kiemelte, hogy az ügyben Guyana "nagyon kedvező pozícióban van", példaként a Georgetown iránti nemzetközi támogatást említve, valamint megfontoltságra intette Caracast.

A két ország között Essequibo kapcsán több mint egy évszázada húzódik vita, a feszültség pedig az utóbbi években újult ki, amikor újabb olajlelőhelyeket fedeztek fel a területen.

Essequibo Brazíliával is határos, a brazil védelmi minisztérium pedig a múlt héten bejelentette, fokozza katonai jelenlétét a térség brazíliai részén.

Venezuela és Guyana között a tengeri határok kérdésében is vita van.

Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 17:33
×
×
×
×