eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 3. vasárnap Kornélia
Népszavazás Venezuelában. Forrás: X / Delcy Rodríguez
Nyitókép: Forrás: X / Delcy Rodríguez

Közép-Amerika: küszöbön a háború Venezuela és Guayana között

Venezuelában az emberek elsöprő többséggel szavazták meg, hogy a szomszédos Guyana ellenőrizte, olajban gazdag Essequibo térségben önálló állam alakuljon. Guyana szerint a szomszédos ország a terület bekebelezésére készül.

A választási bizottság azt közölte, több mint 10 millióan szavaztak, köztük 95 százalékban a mintegy 160 ezer négyzetkilométeres, Guyana területének több mint kétharmadát kitevő térség önállóvá válására.

Nicolás Maduro venezuelai elnök üdvözölte az eredményt, leszögezve, hogy "a venezuelai nép nyíltan és világosan kifejezte akaratát".

A szavazást annak ellenére tartották meg, hogy az ügyben már korábban döntést hozó hágai székhelyű

Nemzetközi Bírósága (ICJ) felszólította Caracast, ne tegyen semmilyen, a status quo megváltoztatására irányuló lépést.

Jóllehet a venezuelai ellenzék is támogatja a térség önállósodását, többen közülük úgy vélték, a most megtartott szavazás arra szolgál, hogy elvonja a venezuelaiak figyelmét a belpolitikai problémákról. Caracas leszögezte: nincs szándékában megszállni az őserdő által borított területet, ahol 125 ezren élnek Guyana mintegy 800 ezer lakosából.

Irfaan Ali guyanai elnök egy vasárnap rendezett tömeggyűlésen biztosította az embereket, "nincs ok félelemre az elkövetkező órákban, napokban és hónapokban". Kiemelte, hogy az ügyben Guyana "nagyon kedvező pozícióban van", példaként a Georgetown iránti nemzetközi támogatást említve, valamint megfontoltságra intette Caracast.

A két ország között Essequibo kapcsán több mint egy évszázada húzódik vita, a feszültség pedig az utóbbi években újult ki, amikor újabb olajlelőhelyeket fedeztek fel a területen.

Essequibo Brazíliával is határos, a brazil védelmi minisztérium pedig a múlt héten bejelentette, fokozza katonai jelenlétét a térség brazíliai részén.

Venezuela és Guyana között a tengeri határok kérdésében is vita van.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: két-három nap lesz felkészülni arra, hogy hatalmas mágneses vihar jön a Földön

Kiss László: két-három nap lesz felkészülni arra, hogy hatalmas mágneses vihar jön a Földön

Szokatlanul erős napkitöréseket észleltek a szondák, de a hétköznapi életet még ezek sem zavarták meg. Erősödő aktivitása miatt azonban a következő bő egy évben nem lehet kizárni, hogy pusztítóbb hatású napviharok is elérik a Földet – fejtette ki az InfoRádióban Kiss L. László Prima Primissima-díjas csillagász, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×