eur:
389.75
usd:
358.96
bux:
66357.04
2024. február 26. hétfő Géza
Az Amerikai Haditengerészet egyik P-8A Poseidon repülőgépe áll a sekély vízben, miután túlszaladt a kifutón a Hawaii szigeteken fekvő katonai bázis repülőterén Kaneohe Bay közelében 2023. november 27-én. A haditengerészet közlése szerint a repülőből szinte az összes üzemanyagot eltávolították, hogy ne károsítsa az öböl élővilágát, de pontos dátumot még nem adtak meg a repülőgép kiemelésére.
Nyitókép: MTI/AP/Audrey McAvoy

Kihúzták a vízből az amerikai haditengerészet balesetet szenvedett repülőjét - videók

A katonai felderítő célokra átalakított Boeing Hawaiin, leszállás közben járt szerencsétlenül.

Amint arról az Infostart is beszámolt, november 20-án az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészetének egyik P-8A Poseidon típusú tengerészeti felderítőgépe leszállást követően túlfutott a Marine Corps Air Station Kaneohe Bay futópályáján és a sekély vízben landolt.

A Hawaiin történt baleset idején 9 fő tartózkodott a fedélzeten, ők nem sérültek meg a speciális, katonai célra átalakított Boeing 737-800-as balesetében (a géptípus alkalmas a tengeralattjárók elleni hadviselésre, tengeri felderítésre és hajók azonosítására, valamint elektronikus hírszerzési képességekkel is rendelkezik). Elkezdődtek a vizsgálatok, még víz alatti kamerával is körbeúszták a gépet.

Mint a htka.hu portál megírta, a korallok védelmét is figyelembe vevő terv alapján végül december 2-án, majdnem két héttel az incidenst követően kivontatták a gépet a szárazföldre. A közeljövőben megkezdődik a károk felmérése és ezek alapján a gép sorsa is eldől majd: vagy helyrehozzák és visszakerül az aktív állományba, vagy alkatrészdonor lesz belőle.

Egyetlen P-8A Poseidon árát körülbelül 173 millió dollárra taksálják, ez majdnem 60 milliárd forintot jelent.

Feltételezések szerint az időjárás, a fényviszonyok vagy akár emberi hiba is közrejátszhatott a balesetben.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor a parlamentben: sűrű nap áll előttünk

Orbán Viktor a parlamentben: sűrű nap áll előttünk

A miniszterelnök napirend előtti szónoklatával indult a tavaszi parlamenti félév. Az első ülésen választanak új köztársasági elnököt és hagyhatják jóvá a honatyák Svédország NATO-csatlakozásának magyar támogatását. Tartson velünk, az eseményeket folyamatosan közvetítjük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.26. hétfő, 18:00
Csizmadia Ervin
a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. február 26. 15:19
×
×
×
×