eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Vlagyimir Putyin orosz elnök videókapcsolaton keresztül mond beszédet a Hadsereg-2023 Nemzetközi Haditechniai Fórum megnyitóünnepségén a Moszkvához közeli kubinkai Patriot parkban 2023. augusztus 14-én. A haditechnikai bemutatót augusztus 14. és augusztus 20. között rendezik az orosz védelmi minisztérium kubinkai légibázisán és az alabinói gyakorlóterén.
Nyitókép: Mihail Klimentyev

Az orosz elnök végleges fegyvernyugvást sürgetett a Gázai övezetben

Vlagyimir Putyin a BRICS-országoknak a közel-keleti válsággal kapcsolatban rendkívüli online csúcstalálkozóján közölte: Moszkva támogatja az ENSZ-nek a humanitárius tűzszünetekre vonatkozó határozatát is, de az igazi megoldás a teljes tűzszünet lenne.

Az orosz elnök úgy fogalmazott: "Bár az ENSZ csak humanitárius szünetet szorgalmaz, de már ezt is a helyes irányba tett lépésnek tekintjük". Vlagyimir Putyin szerint humanitárius szünetek szükségesek a túszok kiszabadításához, valamint a civileknek és külföldi állampolgároknak a Gázai övezetből való evakuálásához.

Ugyanakkor egy teljeskörű tűzszünet mellett érvelt, és az izraeli-palesztin konfliktus rendezése érdekében nemzetközi összefogást sürgetett, kijelentve, hogy ebben a Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és a Dél-afrikai Köztársaságot magában foglaló BRICS-csoport kulcsszerepet tudna játszani.

"Életképtelennek" nevezte az erre irányuló egyoldalú amerikai kísérleteket.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt hangsúlyozta, hogy a palesztin-izraeli konfliktus hosszú távú megoldását célzó külső támogatási mechanizmus létrehozásakor teljes mértékben figyelembe kell venni a régió országainak álláspontját. Lavrov akkor beszélt erről, amikor kedden Moszkvában találkozott az Arab Liga és az Iszlám Együttműködési Szervezet (OIC) vegyes bizottságának küldöttségével. A testület tagjai a szaúdi, a jordániai, az egyiptomi, az indonéz, és a palesztin külügyminiszter, valamint és az OIC főtitkára voltak.

Az orosz diplomácia vezetője a sürgős feladatok közé sorolta a harcok beszüntetését, továbbá a humanitárius kérdések megoldását és a túszok szabadon bocsátását. Mint mondta, ezek megoldásával párhuzamosan el kell kezdeni a stratégiai jellegű kérdések rendezését, mindenekelőtt a békefolyamat újraindításának előkészítését, "az ENSZ keretében elfogadott, nemzetközileg elismert alapon, a 2002-es arab békekezdeményezés keretében (...) amely egy független, egységes, szuverén palesztin állam létrehozását irányozza elő az 1967-es határokon belül".

Hangsúlyozta, hogy az Oroszország, az Egyesült Államok, az ENSZ és az EU alkotta közel-keleti kvartett nem képes megbirkózni feladatával az arab országok bevonása nélkül.

Lavrov Washingtont vádolta meg a csoport szétzilálásával.

Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes a TASZSZ hírügynökségnek kijelentette, hogy a Gázai övezetben történtek kapcsán a szakosított nemzetközi szervezeteken kívül nem történt külön orosz-amerikai kapcsolatfelvétel.

Az Oroszországhoz tartozó észak-kaukázusi Dagesztáni Köztársaság vezetése a Telegram-csatornáján kedden kinyilvánította szándékát mintegy kétszáz palesztinai menekült befogadására. A közlemény szerint az első, mintegy 50 fős csoport a jövő héten érezik.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×