eur:
389.47
usd:
362.85
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Orosz T-90-es harckocsi egy katonai parádén. Forrás: Wikipédia
Nyitókép: Forrás: Wikipédia

Elképesztő felvétel egy orosz tank pusztulásáról Ukrajnában - videó

Az orosz hadsereg egyik legkorszerűbb harckocsijával valószínűleg aknarobbanás végzett.

A T-90 az orosz haderő egyik legmodernebb tankja. Bár korábban a páncélos erőket a T-14 Armata harckocsival akarták korszerűsíteni, de kiderült, hogy az amúgy forradalmian új harcjármű túl bonyolult és legalább három-négyszer annyiba kerül, mint az egy generációval régebbi T-90. Ezért inkább az évtizedek óta gyártott, ám többször is modernizált T-90-es marad – legalábbis belátható ideig – az orosz hadsereg alapharckocsija.

Azonban ezekből sem gyártottak túl sokat, ezért csak viszonyilag keveset küldtek eddig az ukrajnai frontra. A most megjelent videót valószínűleg egy ukrán drón készíthette. A robbanás hevességéből arra lehet következtetni, hogy egy nagy erejű harckocsiakna robbanhatott a páncélos alatt, amely aztán begyújthatta a tank belsejében tárolt lőszert is.

Nyugati megfigyelők szerint az orosz tankok legsúlyosabb tervezési hibája az, hogy a lőszert a harckocsitestben, lényegében a kezelők lába alatt tárolják. Ha a harcjárművet olyan találat éri, ami átüti a páncélt, akkor az könnyen berobbanthatja lőszerkészletet, ez pedig az egész tank pusztulását okozza. Bár a T-90-esnél a fejlesztők igyekeztek ezt a hibát kijavítani, a videó tanúsága szerint ez nem sikerült maradéktalanul.

Címképünkön az orosz hadsereg T-90-es páncélosa egy katonai parádén

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×