eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Izraeli harci jármű manőverezik a Gázai övezet északi részén a dél-izraeli Szderótból fotózva 2023. november 14-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajt végre a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/EPA/Atef Szafadi

Kiderült, miről tárgyal katari közvetítéssel a Hamász és Izrael

Katari közvetítők a Hamász iszlamista terrorszervezet és Izrael közötti új egyezség megkötéséről folytattak tárgyalásokat szerdán, és háromnapos tűzszünetért cserébe a Hamász által elhurcolt ötven túsz szabadon engedését javasolták - közölte a Reuters hírügynökséggel a tárgyalásokat ismerő illetékes.

Az Egyesült Államokkal egyeztetett, tárgyalás alatt álló megállapodás Izraelben fogvatartott nők és gyerekek elengedése mellett a Gázai övezetbe szállítandó humanitárius segélyszállítmányok növelését is tartalmazza. Egyelőre még nem tisztázott, Izrael pontosan hány fogva tartott palesztin nőt és gyereket engedne szabadon az egyezség értelmében.

Katar kapcsolatban áll Izraellel és a Hamásszal is. Doha közbenjárásával jelentős előrelépéseket értek el az elmúlt hetek tűzszüneti tárgyalásain.

Az egyezség elfogadásával a Hamász Izrael rendelkezésére bocsátaná a Gázában tartott túszairól összeállított listáját is.

A Gázái övezetet uraló Hamász iszlamista terrorcsoport fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, mintegy 1200 embert meggyilkoltak, háromezret megsebesítettek, 240 túszt elhurcoltak. Izrael válaszul katonai műveletet indított a Hamász eltörlésére. A palesztin területen 11 ezer fölé emelkedett a halálos áldozatok száma a háború kezdete óta.

(A nyitóképen: Izraeli harci jármű manőverezik a Gázai övezet északi részén a dél-izraeli Szderótból fotózva 2023. november 14-én.)

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×