eur:
389.13
usd:
361.43
bux:
68128.34
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Andrzej Duda lengyel államfő érkezik a NATO-tagországok kétnapos csúcstalálkozójára Vilniusban 2023. július 11-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer

Elválik, merre megy tovább Lengyelország - Andrzej Duda nagy bejelentéssel érkezik

Most véget ér a korábban sosem látott politikai bizonytalanság Lengyelországban.

Az október 15-i lengyel parlamenti választások után két komoly kormányfőjelölt van, mégpedig Mateusz Morawiecki jelenlegi és Donald Tusk volt miniszterelnök - jelentette ki csütörtökön Andrzej Duda elnök, összefoglalva az előző napokban folytatott kormányalakítási egyeztetéseit. Azt azonban akkor még nem lehetett tudni, hogy mikor hozza nyilvánosságra, kit fog felkérni arra, hogy kormányt alakítson.

Mint ismert, a lengyel demokrácia történetében

először áll fenn olyan helyzet, hogy az egyik tömörülés megnyerte a választásokat, más tömörülések pedig azt állítják, hogy ők rendelkeznek a győztes tömörülés nélküli többséggel.

(A lengyel szokásjog szerint az elnök eddig mindig a győztes tömörülés jelöltjét bízta meg kormányalakítással. A választásokat október 15-én tartották, 17-ére született meg a végeredmény, azóta zajlottak az egyeztetések a kormányalakításról.)

Az egyik csoportot a Jog és Igazságosság (PiS) által vezetett jelenlegi kormánytábor képezi, amely a legjobb választási eredményt érte el. Ennek képviselői az egyeztetésen arról tájékoztatták Dudát, hogy Mateusz Morawiecki jelenlegi miniszterelnök a jelöltjük. A PiS politikusai arra számítanak, hogy olyan parlamenti többséggel rendelkeznek majd, amely lehetővé teszi Morawiecki, valamint az általa vezetett kormány összetételének támogatását.

A most ellenzéki Polgári Koalícióból (KO), valamint a Lengyel Parasztpártból (PSL), a Lengyelország 2050 pártból és az Új Baloldal tömörülésből álló tömb pedig Donald Tuskot, a KO-t vezető Polgári Platform (PO) elnökét nevezte meg közös jelöltnek.

A Reuters észrevette, hogy Marcin Mastalerek, Andrzej Duda hivatalának vezetője az X-en bejelentette: "megbeszélések és alapos megfontolás" után az államfő végleges döntésre jutott a kormányalakítás úgynevezett első lépését illetően.

Andrzej Duda elnök hétfőn televíziós beszédben ismerteti a döntést és annak hátterét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×