eur:
389.32
usd:
363.02
bux:
67982.46
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Polizei_OL/Twitter

A német rendőrség benyújtotta a számlát: 100 milliárd eurót követel a migránsügy kezelésére

A többletmunka nem jár ingyen. Ezt vallja a német rendőrség is, amelyre most rendkívüli teher hárul.

A kormány már elfogadta az illegális bevándorlás szigorítását célzó törvénytervezetet, amelyre a Bundestag is hamarosan áldását adhatja. A kormánykoalíció és az ellenzék vezető erejének számító konzervatív párszövetség, a CDU/CSU között immár teljes a konszenzus, hogy az illegális bevándorlás jelenleg az ország legsúlyosabb problémájának számít. Ezt tükrözi a Scholz-kormány által elfogadott tervezet, amely a legnagyobb hangsúlyt az illegális bevándorlók kitoloncolására helyezi. A tervezet ennek szellemében a befogadás feltételeinek szigorítását és a kitoloncolás felgyorsítását sürget.

Ebben az eddiginél is nagyobb szerepvállalás hárul a német szövetségi rendőrségre, de különös az egyes tartományok rendőri erőire. Ezzel magyarázható, hogy az országos rendőri szakszervezet szinte azon nyomban követelésekkel állt elő. Jochen Kopelke, a szakszervezet elnöke a ZDF közszolgálati televíziónak nyilatkozva egyetértett a tervezetben foglaltakkal. A rendőrség felelősségére és növekvő feladataira utalva ugyanakkor

100 milliárd eurós pénzügyi támogatásról, továbbá 300 új rendőrségi munkahely biztosításáról beszélt.

Az elnök hangsúlyozta, hogy szükség van egy új, a rendőrség tevékenységére vonatkozó korszerű szövetségi törvényre, de szükség van egy "különleges pénzügyi alapra is az erőforrások, a személyzet és a technológia biztosítása érdekében". Külön kiemelte az embercsempeszék elleni harc fokozásának szükségességét.

Emlékeztetett arra, hogy a német hadsereg, a Bundeswehr már hozzájutott egy külön alaphoz a külső határok biztosítása céljából. Reményét fejezte ki, hogy a kérést a pénzügyminiszter jóváhagyja, és arra a Bundestag is áldását adja.

"Ha mindez megtörténik, akkor jó úton járunk"

– fogalmazott a szakszervezeti elnök.

A rendőrség tevékenységével függ össze az a törekvés, amelyet Németország második legnagyobb tartományában, az északnyugati Alsó-Szászországban kezdeményeztek. A projekt célja az, hogy a rendőrség "demokratikusan erőssé" váljék. Ennek keretében pedig egy világos "értékiránytű" biztosítása, a politikai nevelés, valamint a rasszizmus elleni harcra történő bátorítás.

A tartományi rendőr-akadémia igazgatója szerint

a rendőrségnek fel kell vennie a harcot a saját soraiban is jelentkező szélsőségességgel szemben is.

Egy másik rendőri vezető pedig arra utalt, hogy a rendőrök leginkább a társadalom peremén élőkkel, illetve az ottani sérelmekkel találkoznak. Ez pedig azzal a veszéllyel jár, hogy egyfajta sztereotíp gondolkodás szilárdul meg. Fontosnak nevezte, hogy a rendőrök előítéletek nélkül találkozzanak az emberekkel. A rendőrök belső attitűdje és értékrendje döntő jelentőségű abban, hogy a környezet hogyan látja őket – jelentette ki.

A frankfurti Goethe Egyetem munkatársa, a rendőség kritikus megfigyelőjének tartott Tobias Singelnstein egy interjúban arra utalt, hogy vannak problémák a rendőri tevékenységben. A kriminológus az illegális fellépést, az erőszak alkalmazását, a rasszizmus, valamint a jobboldali szélsőségesség erősödését említette. "Sürgősen szükség van arra, hogy a rendőrség saját berkein belül kezelje ezeket a problémákat" – tette hozzá.

Az alsó-szászországi kezdeményezés más tartományokban is kedvező visszhangra talált.

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság kommunikációs igazgatósága.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×