eur:
389.01
usd:
360.8
bux:
68155.35
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: pixabay

Megfújja a szélenergiát az Európai Bizottság – harc a kínai konkurencia ellen

A szélenergia terjeszkedése lassan halad az Európai Unió tagországaiban. Az új szélerőművek felé vezető út megkönnyítése érdekében intézkedéscsomagról döntött az Európai Bizottság.

A végső cél, hogy Európa a szélenergia hasznosításával is 2050-re klímasemlegessé váljon. Ezért elengedhetetlen a szélenergiaipar védelme, az európai szuverenitást azonban mindenekelőtt a kínai konkurencia veszélyezteti. Az Európai Unió nagy reményeket fűz a szélenergia hasznosításához, amit különböző intézkedésekkel igyekezik elősegíteni.

Ezt célozta meg az Európai Bizottság elfogadott csomagtervében, amelyet német források már előzetesen ismertettek. A idézett források ugyanakkor rámutattak arra, hogy a megvalósítás nem könnyű, az ugyanis jelentős részben a tagállamoktól függ, a Die Welt című lap arra hívta fel a figyelmet, hogy a tagállamokban a megvalósítást a nehézkes jóváhagyási eljárások, a növekvő nyersanyagköltségek, a külföldről származó turbinák és nem utolsósorban az infláció fenyegeti.

Az Európai Bizottság nem titkolt célja, hogy ezen a téren is biztosítsa az európai szuverenitást, megvédve azt mindenekelőtt a fenyegető kínai konkurenciától. Ezt tartalmazza az a szélenergia-csomagterv, amely különbözős szinteken hozott intézkedésekkel, illetve a politika bevonásával is igyekszik elősegíteni, hogy a szélenergia hasznosítása új lendületet kapjon.

Ursula von der Leyen bizottsági elnök a szélenergiaipart "európai sikertörténetként" említette, ugyanakkor úgy vélekedett, hogy ez az iparág ma több kihívás előtt áll. Utalt a független klímavédelmi agytröszt, az Ember augusztusban nyilvánosságra hozott elemzésére, amely szerint

az Európai Unió a szélerőművek létesítésében globális összehasonlításban lemaradt.

Miközben a januártól júniusig terjedő időszakban szerte a világon 10 százalékkal több szélenergiát állítottak elő, mint a megelőző év hasonló időszakában, az uniós tagállamokban ez a növekedés csak 5 százalékos volt.

A szélenergia használatát támogató WindEurope nevű egyesület szerint Európa ezen a téren "komoly válságban" van. 2030-ig a megújuló energiaforrásoknak az Európai Unió összes energiafogyasztásának 42,5 százalékát kellene biztosítania. Az egyesület adatai szerint ehhez 420 gigawatt működő teljesítményre lenne szükség, de a jelenlegi teljesítmény valamivel több mint 200 gigawatt.

A WindEurope szóvivője ezzel kapcsolatban utalt arra, hogy magasak az előállítók által szabott turbinaárak, ami kedvez az inflációnak. Az EU számára aggodalomra ad okot az is, hogy egyre több az olyan külföldi, mindenekelőtt kínai gyártó, amelyik immár megvetette lábát az európai piacon.

A brüsszeli Strategic Perspectives nevű agytröszt képviselője szerint a szélkerekek és a szélenergiaparkok létesítését gátolják a hosszadalmas jóváhagyási eljárások is, a szélgenerátorok létesítéséig Európában évek telhetnek el.

A Európai Bizottság akcióterve ezen hiányosságok ellen kívánja felvenni a harcot. A többi között gyorsítani kívánja a jóváhagyási eljárásokat, mindenekelőtt online eszközökkel segítve a tagállamok által felmerülő kérdések megválaszolását.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×