eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Picture of conventionnal missile warheads, Russian made, on a rocket launcher, orientated towards a blue sky. A warhead is the explosive or toxic material that is delivered by a missile, rocket, or torpedo. It is a type of bomb.
Nyitókép: BalkansCat/Getty Images

Hatalmas összegekkel pörgeti az EU a rakéta- és lőszergyártást

Az Európai Bizottság első alkalommal tett közzé pályázati felhívást az európai lőszer- és rakétagyártás felgyorsításának támogatására - közölte a brüsszeli testület.

Az uniós bizottság közleménye szerint a testület a 2023-2025-ös időszakra vonatkozó, a lőszergyártás támogatásáról szóló endeletben (ASAP) előírt munkaprogram elfogadása révén fokozza az európai védelmi ipar támogatását. Az Európai Bizottság első alkalommal közzétett öt pályázati felhívásának célja a védelmi termékek európai gyártási kapacitásának javítását és a kapcsolódó ellátási láncok ellenállóképességét előmozdító projektek kiválasztása és finanszírozása.

A munkaprogram a hadianyag-ellátási láncokban - robbanóanyagok, hajtóanyagtöltetek és lövedékek, valamint az EU és Norvégia lőszer- és rakétaellátási láncaiban - azonosított szűk keresztmetszetek kezelésére irányul és a rakétagyártás felgyorsítását támogatja. Foglalkozik ezen kívül az érintett védelmi termékek elavulásának, tesztelésének, illetve felújításának tanúsításával is, elősegítve ezzel, hogy az iparág gyorsan alkalmazkodni tudjon az új piaci irányokhoz, függőséget pedig csökkenteni tudja.

Az ASAP munkaprogramja a következő öt pályázati felhívás köré szerveződik:

  • robbanóanyagok 190 millió eurós költségvetéssel,
  • lőpor 144 millió eurós költségvetéssel,
  • töltényhüvelyek 90 millió eurós költségvetéssel,
  • rakéták 40 millió eurós költségvetéssel,
  • tesztelési és felújítási tanúsítás 4,35 millió euró költségvetéssel.

A pályázat keretében többek között a meglévő gyártósorok bővítését vagy korszerűsítését, az új gyártósorok létrehozását, valamint a régi lőszerek átalakítását, az értékláncok biztonságossá tételét és a készséghiányok orvoslását célzó tervek kaphatnak támogatást - tették hozzá.

A pályázatok benyújtási határideje 2023. december 13.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×