eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Hand in jail
Nyitókép: anurakpong/Getty Images

Húsz, a bűnüldözők által használt "modern kínzóeszköz" betiltását sürgeti az ENSZ

A kínzás megelőzésével foglalkozó ENSZ-szakértő csütörtökön a világ bűnüldöző szervei által használt húsz "modern kínzóeszköz" betiltására szólított fel, amelyek közül több megfelel a középkorban alkalmazott hasonló célú eszközöknek.

Alice Edwards kínzással foglalkozó különmegbízott az ENSZ Közgyűlésének szakbizottsága előtt ismertette jelentését. "A tiltólistámon szereplő tárgyak nem mások, mint modernkori kínzóeszközök. Ugyanolyan borzalmasak, mint a középkori kínzásoknál használt kínpad és hüvelykszorító" - hangoztatta.

Ezek az eszközök "alapvetően kegyetlenek, embertelenek vagy megalázóak", mivel "kizárólag fájdalom okozására tervezték őket" - tette hozzá egy sajtótájékoztatón.

A húszas listán olyan eszközök szerepelnek, mint

a szöges gumibotok, ketrecágyak, hüvelykujjbilincsek, szöges pajzsok, sőt, még a fogvatartottakat összekötő láncok is.

Némelyik "a rabszolgasághoz és a szolgasághoz kapcsolódó fájdalmas és megalázó képekre emlékeztet" - tette hozzá, elítélve alkalmazásukat. A listán szerepelnek még az elektromos sokkoló fegyverek, de még a kifinomultabb felszerelések, például a milliméterhullámú fegyverek (Active Denial System, ADS) is. Ezeket az energiafegyvereket úgy tervezték, hogy "a bőr felső rétegét egy pontra célozva felforrósítsák, hogy az emberben az elviselhetetlen fájdalom miatt szétáradjon, anélkül, hogy tudná, honnan származik" - magyarázta. Az ADS pár milliméteres hullámhosszú, 95 gigahertz frekvenciájú sugarat bocsát ki. Akiken bevetették, azt mondták, olyan érzés, mintha lángba borulna az ember bőre, de közben nem okoz égési sérülést.

Kutatásai szerint 54 országban, minden régióban 335 vállalat gyártja vagy terjeszti ezeket az eszközöket. Az azonnali betiltásuk mellett felszólította az országokat, hogy semmisítsék meg ezeket az eszközöket.

Az előadó nemzetközi egyezményt is szorgalmazott, amely betiltaná ezeknek az eszközöknek a kereskedelmét, egyben reményét fejezte ki, hogy az ENSZ Közgyűlése határozatban kezdeményezi az ilyen irányú tárgyalások megkezdését.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×