eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Szavazócédulákkal teli urnát ürítenek ki egy dunamocsi szavazóhelyiségben a szavazókörök zárása után 2023. szeptember 30-án, a szlovák parlamenti választások napján.
Nyitókép: MTI/TASR/Milan Drozd

Megdöbbentő szavazati számok mutatják a "szlovákiai magyar politika válságát" - mondja a politológus

Soha nem szavaztak a magyarok olyan nagy arányban szlovák pártra, mint most, 40 százalék döntött így. A magyarok körében a legnépszerűbb szlovák párt a Smer, minden tizedik magyar Robert Ficóékra szavazott. A Szövetség viszont megtartotta az egykori MKÖ választóinak nagy hányadát és a Híd szavazóinak egy részét is magához vonzotta.

Az arányokra az exit-poll alapján következtetnek. A szavazóhelyiségekből kilépő választóktól ugyanis azt is megkérdezik, milyen nemzetiségűek. Az exit poll kutatást rendkívül nagy, 20 000 fős mintán végzik, amelynek, az ország magyar lakosságának megfelelően, kb. nyolc százaléka magyar nemzetiségű válaszadó - írja az Új Szó.

Az adatokból, nem meglepő módon, az látszik, hogy a magyar nemzetiségű választók között a Szövetség teljesített a legjobban, 57,7 százalékuk szavazott erre a pártra.

A második a Smer lett 10,1 százalékkal, a Progresszív Szlovákia pedig 7,1 százalékkal bronzérmes.

A Kékek és a velük együtt induló Híd a magyar választók 1,7 százalékának bizalmát nyerte el, míg a Magyar Fórumra nem egész egyszázaléknyi magyar szavazott.

Ha a 2023-as exit poll eredményeit összehasonlítjuk a 2020-as voksolás alkalmával készített felméréssel, illetve a korábbi hasonló kutatásokkal, akkor azt látjuk, hogy még soha nem szavazott annyi magyar szlovák pártra, mint most. 2016-ban a legtöbb magyar az MKP-ra, illetve a Hídra szavazott (47,5 százalék az előbbire, az utóbbira 35,6 százalék), és csak a magyarok 16,9 százaléka voksolt szlovák pártra.

Tóth Barnabás Felicián politológus az említett kutatások kapcsán arra mutat rá, az elmúlt 3 választás során készített exit pollból az látszik,

jelentősen megnőtt a szlovák pártokra szavazó magyarok aránya.

Ez a szám kb. 16 százalékról nagyjából 40 százalékra növekedett. „Ez egy újabb jele a szlovákiai magyar politika válságának” – tette hozzá.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×