eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay.com

Szakértő: az unió megosztottabb a háború ügyében, mint ahogy azt az Európai Bizottság állítja

Az európai polgárok sokkal megosztottabbak az Oroszország elleni szankciók, illetve Ukrajna gazdasági és katonai támogatásának megítélésében, mint ahogyan azt az Európai Bizottság beállítja, és erről ugyanaz a felmérés tanúskodik, amire a brüsszeli testület hivatkozik. Ezt tárta fel legújabb elemzésében Gát Ákos Bence, a Nemzeti Köszolgálati Egyetem kutatója, a Danube Institute külkapcsolati programvezetője.

Az Európai Bizottság az unió egészére vonatkozó adatokat emelte ki az Eurobarométer felméréséből, amikor azt írta közleményében, hogy az európaiak 71 százaléka egyetért az újabb szankciók kivetésével, tagállami bontásban azonban a kép jóval árnyaltabb ennél – mutatott rá a szakértő.

Valójában az uniós polgárok 46 százaléka nyilatkozott úgy, hogy teljes mértékben támogatná a szankciókat, 25 százalék pedig úgy fogalmazott, „inkább csak hajlik” arra.

Több uniós tagállamban a szankciókkal teljesen egyetértők és az egyetértésre hajlók összesen sem érik el az 50 százalékot, a megkérdezettek többségét – ismertette Gát Ákos Bence. Bulgáriában, Cipruson, Görögországban, Magyarországon és Szlovákiában sokkal kisebb a szankciók támogatottsága; ezekben az országokban csupán a 25 százalékot éri el a szankciókat teljes mértékben támogatók aránya.

Az Európai Bizottság szerint az európaiak 65 százaléka egyetért azzal, hogy az uniónak pénzügyi és gazdasági segítséget kell nyújtania Ukrajnának, de itt is érdemes megnézni a részletes adatokat – tette hozzá a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kutatója. Uniós átlagban az emberek mindösszesen 26 százaléka válaszolta azt, hogy egyértelműen támogatja a pénzügyi és gazdasági támogatás további folyósítását, 38 százalékuk pedig visszafogottabban fogalmazott, „inkább csak hajlik” rá.

A szakember szavai alapján hat tagállamban, Bulgáriában, Csehországban, Görögországban, Cipruson, Magyarországon és Szlovákiában a támogatásra hajlók és a teljes mértékben támogatók együttes összege sem éri el a megkérdezettek felét.

De még Ausztriában is csak 53 százalékos ez az arány, tehát „megosztó a kérdés”.

Hasonló a helyzet azzal, hogy valójában hány európai támogatja a fegyverszállításokat. Az Európai Bizottság szerint az elsöprő többségük, holott még Finnországban is csak 51 százaléknyian vannak, Bulgáriában, Csehországban, Görögországban, Cipruson, Magyarországon, Ausztriában, Szlovéniában és Szlovákiában pedig még együttesen sem érik el az 50 százalékot – mondta az InfoRádióban a Danube Institute külkapcsolati programvezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×