eur:
380.37
usd:
351.5
bux:
58509.85
2023. december 4. hétfő Barbara, Borbála
Zuzana Caputová szlovák államfő a holland királlyal, Vilmos Sándorral tartott sajtóértekezleten a pozsonyi elnöki palotában 2023. március 7-én. A holland uralkodó háromnapos látogatáson tartózkodik Szlovákiában.
Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna

Szlovák államfő: Az új kormány legfontosabb feladata a társadalmi béke helyreállítása lesz

Zuzana Čaputová azt nyilatkozta, hogy minden egyes választónak megvan a joga, a lehetősége, és a felelőssége is beleszólni abba, milyen országot szeretne.

„Ma itt a lehetőség kinyilvánítani a véleményünket. Minden egyes szavazatnak egyforma súlya van, ma egyformán hallani mindenki hangját. Ezért szeretném megkérni azokat, akik még tétováznak, hogy ők is menjenek el szavazni” – idézte a szlovák államfő szavait a pozsonyi Új szó.

Zuzana Čaputová úgy vélte, az új kormány legfontosabb feladata az lesz, hogy megpróbálja minél nagyobb mértékben helyreállítani a társadalmi békét, a minél magasabb választási részvétel pedig azért fontos, hogy az eredmény a lehető legnagyobb mértékben tükrözze az állampolgárok véleményét.

Az elnökasszony azt is megerősítette, hogy a választás után az alkotmány szerint fog eljárni, oly módon, hogy

minél hamarabb megalakulhasson egy olyan kormány, amelynek megvan a parlamenti többsége.

A választáson 24 párt és mozgalom, valamint egy választási koalíció indul. Az országban 4,3 millió szavazásra jogosult állampolgár van, ez lesz a kilencedik parlamenti választás. Reggel hét órakor nyitottak meg a szavazóhelyiségek és este 22 óráig lehet voksolni.

Címlapról ajánljuk
Ha Venezuela támad: képtelenek vagyunk katonailag megvédeni magunkat
Újabb háború

Ha Venezuela támad: "képtelenek vagyunk katonailag megvédeni magunkat"

A venezuelai népszavazás résztvevőinek 95 százaléka támogatta, hogy annektálják a szomszédos Guyana területének Magyarországnál is nagyobb részét. Maduro elnök szerint az egykori brit gyarmat – a bírósági döntések ellenére – jogtalanul jutott hozzá ehhez a földhöz. Szvetnik Endre kérdezte Orin Gordon guyanai újságírót, hogyan fogadják azt, ha a szomszéd megtámadja őket.

Nagy Márton: egyszerre lehet egyensúly és növekedés, ez most a cél

Rengeteg kérdést kell tisztázni, de az év végéig le szeretnénk zárni az adásvétel aláírását. A következő hetekben felszáll a füst – mondta az Budapest Airport küszöbön álló megvásárlásáról Nagy Márton az InfoRádió Aréna című műsorában. A gazdaságfejlesztési miniszter beszélt az inflációs várakozásokról, a fogyasztás fellendüléséről, a növekedési kilátásokról és az uniós pénzek nélküli működésről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.05. kedd, 18:00
Kunhalmi Ágnes
a Magyar Szocialista Párt társelnöke
Történelmi csúcson a magyar tőzsde, ütik a techóriásokat

Történelmi csúcson a magyar tőzsde, ütik a techóriásokat

Kisebb emelkedés is elég volt ahhoz, hogy új történelmi csúcsra érjen a magyar tőzsde - utoljára idén szeptemberben volt csúcsdöntés a BUX-nál. A nap folyamán egyre feljebb került a magyar tőzsde, amit többek között a Magyar Telekommal kapcsolatos kedvező fejleményeknek is lehet köszönni. Eközben az európai piacokon inkább az oldalazás a jellemző, ám a 2024-es amerikai kamatcsökkentéseket árazva új történelmi csúcson van az arany árfolyama, miközben a kriptovaluták is raliznak ma. Az amerikai tőzsdéken rossz hangulatban zajlik a kereskedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×