eur:
389.94
usd:
365
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Lampedusa, 2023. szeptember 19.Illegális bevándorlók érkeznek az olasz pénzügyőrség hajóján a dél-olaszországi Lampedusa szigetére 2023. szeptember 19-én. Az olasz kormány megszigorította az illegális bevándorlókra vonatkozó szabályokat, mert az előző évhez képest megkétszereződött az idén mostanáig Olaszországba érkezett migránsok száma.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Ciro Fusco

Magyarország nem kér a "migránsmágnesből"

Magyarország elutasítja az uniós migrációs és menekültügyi csomagjának krízisrendeletét, hiszen az egy újabb ajtót, egy újabb lehetőséget nyit annak, hogy még több bevándorló érkezzen illegálisan Európába - jelentette ki Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára Brüsszelben.

Rétvári Bence az EU-tagországok belügyminisztereinek az Európai Unió migrációs és menekültügyi csomagjának reformjával foglalkozó tanácsülésén elmondott felszólalásában közölte: a jelenleg tárgyalt szabályozás elfogadása esetén hosszú távon, generációkra határozza meg Európa jövőjét, Európa lakossági összetételét, biztonságát, és gazdasági versenyképességét. Magyarország elutasítja Brüsszelnek ezt az újabb migrációpárti javaslatát - húzta alá.

Az államtitkár kiemelte: az olaszországi Lampedusán kialakult helyzet megmutatta, hova vezetett, hogy az Európai Uniónak nincsen hatékony külső határvédelme.

"Nem szeretnénk, ha a Lampedusán vagy a szerbiai Presevóban találathó befogadó állomáson tapasztalható állapotok egyre több európai kontinensen belüli területre és országra is jellemzőek lennének" - fogalmazott.

Rétvári Bence kijelentette: jól látható, hogy a rendelet "migránsmágnes" lenne, azaz még többen jönnének Európába illegálisan. A rendelet nem kezeli a problémát és nem szorítja vissza az illegális migrációt - húzta alá.

"Nem szabad engednünk, hogy a csomag elfogadásával az embercsempészek kezébe adjuk a migráció irányítását. Nekünk a törvények oldalára kell állnunk, vissza kell szorítanunk az embercsempészetet és nem az Európába csempészett emberek státuszának legalizálásával kellene csak foglalkoznunk" - fogalmazott Rétvári, majd hozzátette: Magyarország úgy gondolja, ez a rendelet a problémát súlyosbítja, mintsem, hogy a problémák megoldása lenne.

"Őrizzük meg az európai biztonságot, az európai egységet és ne fogadjunk el olyan rendeletet, mely a jelenlegi Európa helyére egy bizonytalanabb és veszélyesebb világot hoz el" - tette hozzá felszólalásában a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×