eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Mintegy 400, Európába igyekvő illegális bevándorló egy bárkán, a Földközi-tengeren, az olaszországi Lampedusa-sziget partjai előtt 2021.augusztus 28-án. A migránsokat később az olasz hatóságok hajói Lampedusára szállították.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Concetta Rizzo

Rendkívüli intézkedéscsomagot hozott a migráció miatt az olasz kormány

Felgyorsította az ország biztonságát veszélyeztető bevándorlók kiutasítását, orvosi vizsgálatot írt elő a felnőtt kíséret nélkül érkező fiatalok korának megállapítására, valamint emelte a vasútállomásokat ellenőrző katonák számát a római kormány újabb migrációs csomagja, melyet Matteo Piantedosi belügyminiszter mutatott be szerda este.

A belügyi tárca vezetője a kormányülést követő sajtótájékoztatón részletezte a tizenegy új törvényerejű rendelkezést.

Matteo Piantedosi hangsúlyozta, hogy rendkívüli csomagról van szó, melyre a migrációs vészhelyzet miatt van sürgős szükség.

Felgyorsítják azoknak a bevándorlóknak a kiutasítását, akik törvényesen, állandó tartózkodási engedéllyel élnek Olaszországban, de a hatóságok szerint veszélyt jelentenek a közrendre, a társadalmi rendre, a nemzetbiztonságra. Korábban a kiutasítás csak az illegális bevándorlókra vagy ideiglenes tartózkodással bírókra vonatkozott.

A külföldi diplomáciai képviseleteken megerősítik a rendőri jelenlétet, ami a vízumkérelmek tüzetesebb ellenőrzését szolgálja.

Szigorították a nemzetközi védelem kérelmezési szabályait: ha a kérelmet a hatóságok első körben visszautasítják, a bevándorló ismét benyújthatja, de ebben az esetben gyorsított eljárással ítélik meg.

Azt kívánják megakadályozni, hogy a menedékkérelmezések egymás utáni, többszöri benyújtása a kiutasítás halasztását szolgálja

- ismertette Matteo Piantedosi.

Ha érkezéskor a bevándorló közli menedékkérelmi szándékát, de azt hivatalosan nem indítja el, és elhagyja a számára kijelölt táborhelyet, a kiutasítást kockáztatja.

A felnőtt kíséret nélkül érkező gyermekek és fiatalok esetében, a hatóságok úgynevezett antropometriai vagy más orvosi vizsgálatot írhatnak elő az életkor pontos megállapítására. Rendkívüli migrációs áramlat és helyhiány esetén, a 16 évnél idősebb fiatalokat ideiglenesen, és legfeljebb kilencven napra, a felnőtt táborokban helyezhetik el. A belügyminiszter hozzátette, a kis- és fiatalkorúak számára minden védelmet biztosítanak, és 18 éven alulit nem utasítanak ki az országból. Ha azonban a magát fiatalkorúnak valló személyről a hatóságok megállapítják, hogy valójában felnőtt korú, kiutasíthatják.

A fiatalok, ahogy betöltik a felnőttkort, tartózkodási engedélyt kapnak, de annak feltétele, hogy elvégezzék a nekik felajánlott szakmai kurzusokat és képzéseket.

Erősítik a bevándorló nők védelmét.

A rendkívüli migrációs nyomásnak kitett térségekben, például Lampedusa szigetén, az állam átvállalja a helyi önkormányzatoktól a hulladékgyűjtés költségeit 2025-ig.

További négyszázzal emelik az olaszországi vasútállomások biztonságát garantáló fegyveres katonák számát.

A mostani a második migrációs rendelkezéscsomag, melyet a római kormány bevezet. Szeptember 18-án a kormány arról határozott, hogy az országba illegálisan belépőket zárt táborokban helyezik el. Minden tartományban egy-egy tábort létesítenek a lakott területtől távol: a helyszínek kiválasztása a prefektusok feladata lesz novemberig.

Matteo Piantedosi hangsúlyozta, hogy a Giorgia Meloni vezette jobbközép kormány az utóbbi egy év alatt húsz-harminc százalékkal emelte a kiutasítások arányát a korábbi évhez képest.

A belügyminiszter alapvetőnek nevezte a táborok építését, ahol a hatóságok által veszélyesnek ítélt bevándorlókat különíthetik el.

"Négy év van még előttünk, és bízunk benne, hogy a kiutasítások aránya tovább fog emelkedni" - jelentette ki Matteo Piantedosi.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×