eur:
401.68
usd:
364.06
bux:
72649.8
2024. október 4. péntek Ferenc
2SZ31 Vena orosz önjáró aknavető. Forrás: Wikipédia
Nyitókép: Forrás: Wikipédia

Új, modern fegyvert vetettek be az oroszok Ukrajnában – itt vannak a részletek

Az X-en (korábban Twitter) publikáló WarVehicleTracker szúrta ki az egyik orosz tévé csatorna hírei között, hogy Ukrajnában is megjelent a 2S31 Vena önjáró aknavető.

Mint arról már az Infostarton többször is beszámoltunk, az ukrajnai háborúban mindkét oldal számára kulcsfontosságú a tüzérség. Mivel egyik fél sem tudott légi fölényt kivívni, ezért a csapataikat nem tudják a levegőből támogatni. Ezt a feladatot az ágyuk, tarackok, tüzérségi rakéták és aknavetők látják el.

Az oroszok újabban egy olyan fegyvert is bevetnek, amelyet eddig még nem lehetett megfigyelni az ukrajnai harcokban. A 2S31 Vena 120mm-es önjáró aknavető, igazából nem új fegyver. A múlt század kilencvenes éveinek elején tervezték és 1997-ben jelent meg az akkori szovjet hadsereg fegyverzetében. Egy 120 milliméteres aknavetőt építettek egy BMP-3 gyalogsági harcjárműre.

Elődje a 2S9 Nona-S tüzérségi rendszer volt, amelyet a légideszant csapatok támogatására fejlesztettek ki. Az új eszköz fegyvertornya digitális automatizált tűzvezető és navigációs rendszerrel, valamint elektro-optikai felderítő, illetve célmegjelölő berendezéssel van felszerelve. A 2A80 ágyú-aknavető nagy robbanóerejű lövedék kilövésére képes, amelynek maximális hatótávolsága 18 kilométer. A járművet hegesztett alumínium páncélzat védi a kézifegyverek és repeszek ellen.

Páncéltörő lövedékeket is képes kilőni, amelyek akár 650 mm-nyi acéllemezt is képesek átütni akár egy kilométeres távolságból. A saját védelmére a torony tetején egy géppuska szolgál, amely a drónok elleni is hatásos lehet.

Mivel egy kétéltű járműre épül, a Vena önjáró aknavető úszóképes is. Oroszországban a szárazföldi haderő és a tengerészgyalogság használja. Azerbajdzsán és Venezuela hadseregében is rendszerben áll. Korszerűbb felderítő és tűzvezető műszereinek köszönhetően valószínűleg pontosabb fegyver, mint bármelyik más orosz aknavető, amelyeket Ukrajnába használnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.04. péntek, 18:00
Dezső Tamás
a Migrációkutató Intézet főigazgatója
Elfogadta a kormány a földhő hasznosítási koncepciót

Elfogadta a kormány a földhő hasznosítási koncepciót

Megjelent a csütörtökön véget ért kormányülés után a késő esti Magyar Közlönyben az a határozat, amely értelmében elfogadta a kormány a Nemzeti Földhő Hasznosítási Koncepciót. Erről is szó lesz a Portfolio jövő csütörtöki Energy Investment Forum konferencián, amelynek egyik nyitó előadója Lantos Csaba energiaügyi miniszter lesz, még nem késő regisztrálni itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×