eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
DETROIT, MICHIGAN - SEPTEMBER 15: UAW President Shawn Fain marches with UAW members through downtown Detroit  after a rally in support of United Auto Workers members as they strike the Big Three auto makers on September 15, 2023 in Detroit, Michigan. This is the first time in history that the UAW is striking all three of the Big Three auto makers, Ford, General Motors, and Stellantis, at the same time. (Photo by Bill Pugliano/Getty Images)
Nyitókép: Bill Pugliano

Sztrájkhullám bénítja az amerikai autóipart, az elnök emberei közvetítenének

Több mint tízezer autóipari dolgozó sztrájkol a magasabb bérekért. 36 százalékos emelést követelnek.

Kormányzati illetékeseket küldött a három nagy amerikai autógyártóhoz Joe Biden amerikai elnök, hogy közreműködjenek a bérvita megoldásában, ami miatt pénteken sztrájkba lépett az amerikai szervezett autóipari munkások majdnem tizede.

Összesen 13 ezren nem vették fel a munkát a General Motors egy Missouri állambeli üzemében, valamint a Ford egy michigani és a Chrysler egy Ohio államban működő gyárában az Egyesült Autóipari Munkások (United Auto Workers - UAW) szakszervezet felhívására.

A szakszervezet elnöke, Shawn Fain szerint amennyiben bérköveteléseiket a munkáltatók nem teljesítik, több üzemre is kiterjesztik a sztrájkot. A korlátozott sztrájk egyben kíméli a 146 ezer autóipari dolgozót tömörítő szakszervezet 825 millió dolláros sztrájkalapját is.

Az érdekképviselet 36 százalékos béremelést követel négy éves időtávon belül, valamint egyéb engedményeket, egyebek között az infláció kompenzációját. A UAW eredeti követelésében szerepelt a 4 napos munkahét is, változatlan kereseti viszonyok fenntartásával.

A szakszervezet és az autógyárak közötti kollektív szerződés csütörtökön lejárt, az érdekképviselet addig adott határidőt a munkáltatók számára a megállapodásra.

A General Motors és a Ford 20 százalékos bérfejlesztést ajánl, míg a Chrysler-t is gyártó Stellantis 17,5 százalékot. Az autógyártók arra hívták fel a figyelmet, hogy a sztrájkot az egész amerikai gazdaság megérezheti, és a nagymértékű béremelés inflációs hatással járhat. Emellett arra hívták fel a figyelmet, hogy az elektromos autók gyártása felé elmozdulás szintén költségekkel jár a számukra.

Jim Farley, a Ford vezérigazgatója úgy vélte, hogy nagyvonalú ajánlatot tettek, amiről azonban a szakszervezet nem akart érdemi tárgyalást folytatni.

A helyzet rendezése érdekében Joe Biden elnök két gazdasági tanácsadót bízott meg azzal, hogy közvetítsenek a bérvita megoldásában, szándéka szerint azért, hogy mindkét fél "nyertesként" állhasson fel a tárgyalóasztaltól. Az elnök pénteken a Fehér Házban a kialakult helyzetről azt mondta, hogy "senki nem akar sztrájkot, de megérti a munkavállalók frusztrációját". Elismerte, hogy az autógyártók jelentős béremelési ajánlatot tettek, de hozzátette, hogy tovább kell menniük, és rekord mértékű vállalati szintű profitjukat megosztani "rekord mértékű" kollektív szerződések formájában.

Az amerikai autóipar történetében soha nem fordult elő, hogy a három nagy autógyártónál egy időben léptek volna sztrájkba a dolgozók, már csak azért sem, mert a UAW szakszervezet a múltban egyszerre csak egy gyártóval tárgyalt.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Betiltják a TikTokot az Egyesült Államokban - Mutatjuk, mi áll a háttérben

Betiltják a TikTokot az Egyesült Államokban - Mutatjuk, mi áll a háttérben

A héten az amerikai szenátus elfogadta, majd Joe Biden elnök aláírta a törvényt, amely 270 napot ad a kínai ByteDance-nek arra, hogy eladja a TikTok amerikai eszközeit, különben betiltják a platformot az USA-ban. A fő tulajdonosnak azonban úgy tűnik, hogy esze ágában sincsen megválni az amerikai operációtól és bíróságon fogja megtámadni az új törvényt. Ha ez a kísérlet kudarcot vall, a ByteDance valószínűleg inkább a kivonulás mellett dönthet, vagy a menthetőt mentve megpróbálhatja az aranyat érő algoritmusa nélkül értékesíteni a TikTokot - viszont egyes becslések szerint az algoritmus nélkül mindössze a harmadát érheti a platform.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×