eur:
390.63
usd:
366.28
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Pixabay

Sokakat kizárnának az MI-programokból, a ChatGPT-ből is

Felszólította csütörtökön a kormányokat az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO), hogy haladéktalanul alkossanak iskolai szabályokat a mesterséges intelligencia eszközeinek, például a ChatGPT chatbotnak az alkalmazására, köztük korlátozást a legfiatalabbak számára.

A csütörtökön közzétett útmutatóban az UNESCO úgy ítélte meg, hogy a hatóságok nincsenek felkészülve a mesterséges intelligencia iskolai alkalmazásával kapcsolatos etikai problémák kezelésére.

A nevelésügyi szervezet az útmutató szerint azt javasolja, hogy kössék legalább 13 éves korhatárhoz a generatív mesterséges intelligencia alkalmazását.

Egy amerikai törvény szerint a ChatGPT-t már csak tizenhárom év felettiek használhatják - emlékeztettek a jelentésben.

Az iskolákban a tanárok ilyen eszközökkel történő helyettesítése befolyással lehet a gyermekek érzelmi jólétére, és védtelenné teheti őket a manipulálással szemben

- figyelmeztetett a párizsi székhelyű ENSZ-szervezet.

Az UNESCO főigazgatója, a francia Audrey Azouley egy közlemény szerint rámutatott, hogy "a mesterséges intelligencia kiváló lehetőség lehet az emberiség számára, de károkat is okozhat".

"Az oktatásban nem szabad bevezetni kormányzati szabályozás nélkül" - hangsúlyozta a főigazgató.

A generatív mesterséges intelligencia programjai megsokasodtak azóta, hogy 2022-ban az OpenAI kaliforniai start-up cég által kidolgozott ChatGPT bebizonyította: néhány tömören megfogalmazott kérdés alapján esszék, versek és összefüggő beszélgetések generálására képes.

A technológia sikere miatt felmerült az aggály, hogy új formái alakulhatnak ki az iskolai, egyetemi plagizálásnak, illetve egyenesen a csalásnak, viszont van létjogosultsága a tágabban vett oktatás területén.

Az UNESCO ajánlásában rámutatott, hogy a mesterséges intelligencia eszközei segíthetik a diákokat a tanulás megkönnyítésében, mint például feliratok gyártása, de a kormányoknak szabályozniuk kell az alkalmazást.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kiderült, hogy állnak idén a magyarok a lakásfelújításhoz

Kiderült, hogy állnak idén a magyarok a lakásfelújításhoz

Kedvezőbbé vált a felújítás, építés lehetőségének a megítélése a lakosság körében, de nem terveznek sokkal többen felújítást 2024-ben - állapította meg friss reprezentatív online kérdőíves felmérése alapján az Impetus Research. Tízből három magyar tervez valamilyen felújítást vagy bővítést otthonában, többségük 500 ezer forint alatti értékben, míg az új építkezésben gondolkodók aránya mindössze 4 százalék.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×