eur:
388.99
usd:
360.7
bux:
68067.61
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Brüsszel, 2021. július 8. Margrethe Vestager, az Európai Bizottság versenyjogért felelős ügyvezető alelnöke brüsszeli sajtóértekezletén 2021. július 8-án. Itt bejelentette, hogy az Európai Unió trösztellenes hatósága 875 millió euró büntetésre ítélte a Volkswagen csoportot és a BMW-t, amiért a német autógyárók titkon megegyeztek a dízelüzemű járművek károsanyag-kibocsátását csökkentő műszaki fejlesztés korlátozásában. A kartellezésben a Daimler is részt vett, de a céget nem büntették meg, mert az rántotta le a leplet a törvényellenes megegyezésről. MTI/EPA/Stephanie Lecocq
Nyitókép: Margrethe Vestager, az Európai Bizottság versenyjogért felelős ügyvezető alelnöke brüsszeli sajtóértekezletén 2021. július 8-án. MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Elvesztette még egy fontos munkatársát Ursula von der Leyen

Frans Timmermans távozása után újabb fontos biztos távozik az Európai Bizottságból – igaz, ő egyelőre ideiglenesen. Marija Gabriel bolgár innovációs biztos májusban távozott.

Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős uniós biztos az X (Twitter) közösségi oldalon kedden közzétett üzenetében bejelentette, hogy hivatalosan is jelölt az Európai Beruházási Bank (EBB) elnöki tisztségére.

A dán biztos közölte: az Európai Bizottságtól szabadságot vesz ki, hogy a jelöltségre összpontosíthasson.

Kedden az Európai Bizottság is arról tájékoztatott, hogy Margrethe Vestager ideiglenesen felfüggesztette munkáját a testületben annak érdekében, hogy felkészüljön az Európai Beruházási Bank elnöki posztjáért folyó kampányra.

A brüsszeli testület közleménye szerint Vestager tájékoztatta Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét arról, hogy a dán kormány hivatalosan is jelölte az EBB elnöki posztjára, ezért fizetés nélküli szabadságot kér a kampány idejére.

Közölték: Ursula von der Leyen eleget tett a kérésnek, és fizetés nélküli szabadságot biztosít az uniós biztos számára, de hangsúlyozza, hogy ezen időszak alatt az európai uniós szerződések idevágó kitételeit és az Európai Bizottság tagjaira vonatkozó magatartási kódex rendelkezéseit továbbra is alkalmazni kell.

Az uniós bizottság elnöke úgy határozott, hogy a Vestager biztos feladatai közé tartozó, a digitális korra felkészült Európáért felelős tárca irányításával és koordinálásával Vera Jourová alelnököt, a versenypolitikai portfólióval pedig Didier Reynderst bízza meg.

Von der Leyen arról is határozott, hogy az innovációért és kutatásért felelős tárcát ideiglenesen Margarítisz Szkínász alelnökre ruházza, mindaddig, amíg a korábbi, májusban lemondott bolgár biztos, Marija Gabriel helyére új bizottsági tagot nem neveznek ki.

Az Európai Bizottság az Európai Parlamentet és az Európai Unió Tanácsát is tájékoztatja az ideiglenes változásokról - tették hozzá.

Vestager, aki 2014 óta tagja a bizottságnak, jövőre fejezi be második ötéves megbízatását. Az Európai Beruházási Bankot jelenleg vezető Werner Hoyer mandátuma szintén jövőre jár le, mivel 2018-ban neveztek ki egy második hatéves ciklusra.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×