eur:
389.15
usd:
363.62
bux:
68165.89
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Portrait of businessman with computer at desk, back to office concept.
Nyitókép: Halfpoint Images/Getty Images

Pánik Németországban: már a kötelező maszkviselést tervezik

A járványos megbetegedésekkel foglalkozó Robert Koch Intézet szerint Németországban ismét növekszik a koronavírus-fertőzések száma. Ismét napirendre került a maszkviselés esetleges kötelezettsége, pártfogói és ellenzői egyaránt vannak.

A legfrissebb adatok szerint augusztus 21. és 27. között a laboratóriumokban 4760 Covid-fertőzést erősítettek meg. Ez több mint a duplája a hónap első hetében regisztrált eseteknek. Szembetűnő az is, hogy az elsősorban akut légúti megbetegedések formájában jelentkező fertőzések növekedése gyorsabb ütemű, mint az elmúlt években. Szakértők szerint a megbetegedések száma ennél magasabb lehet, mivel az emberek többsége elutasítja a tesztet.

Ennek nyomán vetette fel a koalíciós Zöldek Pártjának egészségügyi szakértője

a maszkviselés esetleges újbóli bevezetésnek szükségességét.

Janosch Dahmen arra utalt, hogy az influenza, valamint a koronavírus okozta légúti megbetegedések számának várható növekedése ismét súlyos terhet jelenthet az egészségügy számára. A zöld párti politikus szerint ősztől célszerű lenne a maszkviselés az ápolási otthonokban, a kórházakban, a klinikákon, illetve az egészségügy más intézményeiben

Fontosnak nevezte a korai figyelmeztető rendszerek – többi között a szennyvízadatok – nyomon követését, ami segíthetné a korai felismerést. Javasolta az is, hogy mindenekelőtt az idősek és a veszélyeztetett betegek az orvosokkal való egyeztetést követően úgynevezett frissítő oltást kapjanak.

Az Észak-Rajnai Gyógyszerészeti Szövetség tájékoztatása szerint

szeptember közepétől kapható a gyógyszertárakban az omikron elleni oltóanyag új, az amerikai Pfizer és német partnere, a BioNTech által kifejlesztett változata.

Az Európai Gyógyszerügynökség ennek engedélyt adott.

Értesülések szerint az orvosi rendelők és a gyógyszertárak ősztől "intenzív oltási kampányra" készülnek. Az oltást ajánlotta a Német Kórháztársasg (DKG) is. Állásfoglalása szerint "új hullámról" ugyan nincs szó, a Covid-fertőzések száma azonban hetek óta növekszik. A DKG elnöke, Gerald Gass nyilatkozatában utalt arra, hogy ismét több a Covid-fertőzött beteg a kórházak intenzív részlegein is. Hangsúlyozta, hogy a koronavírus elleni "abszolút immunitás" hiánya miatt a jövőben számolni kell a fertőzések ismételt kitörésével. Mindennek ellenére a társaság elnöke szerint új hullámról a fertőzések viszonylag csekély száma miatt egyelőre nincs szó.

Rendkívül fontosnak nevezte a kórházak túlzott megterhelésének elkerülését. Ebből kiindulva ugyancsak hangoztatta a legnagyobb kockázatoknak kitett személyek, illetve hozzátartozóik, valamint az egészségügyben dolgozók korábbi oltásainak felfrissítését. A maszkviselés kötelezettségének újbóli bevezetést azonban egyelőre elvetette.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

A reggeli órákban Ázsiában többnyire pozitív hangulat jellemezte a kereskedést, ezt követően pedig Európában vegyes hangulatban indult a kereskedés. Ami a gazdasági eseményeket illeti, idehaza a külkereskedelmi adat második becslése érkezett, Amerikában pedig a gyáripari megrendelések és elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni. Emellett pedig a zárás után érkezik az Apple első negyedéves gyorsjelentése is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×