eur:
388.99
usd:
363.38
bux:
68197.87
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Orosz Mi-8/17 közepes szállítóhelikopter. Forrás: X / Nexta
Nyitókép: Forrás: X / Nexta

Orosz helikopter landolt egy ukrán repülőtéren, de van valami furcsa a dologban

Az eset állítólag pár hete történt, de csak most hozták nyilvánosságra.

A kijevi védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatóságának szóvivője egy tévéadásban erősítette meg, hogy ukrán repülőtéren szállt le egy orosz Mi-8 típusú helikopter. A gép parancsnoka dezertált – közölte Andij Juszov, majd azt is elmondta, hogy az akciót fél évig készítették elő. Ennek részeként a pilóta családját is átcsempészték Ukrajnába. A személyzet másik két tagja nem tudott a szökésről, és állítólag őket likvidálták az ukránok.

A Mi-8-as eltűnéséről az orosz védelmi minisztérium is beszámolt, azt állítva, hogy a gép eltévedt, aminek vagy navigációs hiba, vagy ukrán rádióelektronikai zavarás lehetett az oka. Moszkvában azt közölték: amikor a személyzet észrevette, hogy ellenséges repülőtéren landolt, megpróbált újból felszállni, de az ukránok tüzet nyitottak és megölték a fedélzeti technikust, az egyik pilótát pedig megsebesítették.

Nyugati katonai megfigyelők ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet, hogy Poltava reptere jó 300 kilométerre van a frontvonaltól, márpedig a Mi-8-as maximális repülési távolsága csak 450 kilométer. Ráadásul a helikopterek a harci övezetekben szinte mindig a lehető legalacsonyabban repülnek, hogy elkerüljék a radarokat és megnehezítsék a földi légvédelem dolgát.

A kép az állítólag az ukrán légierő  Poltava melletti repülőterén leszállt orosz, Mi-8/17 közepes szállítóhelikopterről készült. Forrás: X / Cloooud
Ez a kép az állítólag az ukrán légierő Poltava melletti repülőterén leszállt orosz, Mi-8/17 közepes szállítóhelikopterről készült. Forrás: X / Cloooud

A gép utazó sebessége 225 km/óra, vagyis ez a helikopter lassan és alacsonyan repült. Ezért elképzelhetetlen, hogy több mint egy órán keresztül a személyzet ne vette volna észre a tévedést. Ennyi idő alatt rengeteg jellegzetes tereptárgyat láthattak, amelyek segíthettek volna tájékozódásban még akkor is, ha a gép összes navigációs berendezése felmondta a szolgálatot.

Ha beigazolódik, hogy a helikopter nem eltévedt, hanem egy titkosszolgálati akció keretében, a parancsnoka átállt az ukránokhoz, akkor ez lenne az első olyan eset az ukrajnai háború történetében, amikor egy orosz hivatásos katona ilyen látványosan dezertált. Arra már volt példa, hogy egy orosz lövészpáncélos teljes személyzete önként letette a fegyvert az ukránok előtt, de ők sorállományú katonák voltak.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Mégis mitől lett ilyen erős a forint néhány nap alatt?

Mégis mitől lett ilyen erős a forint néhány nap alatt?

Nagyot fordult a világ néhány nap alatt a forinttal: amíg nemrég úgy tűnt, hogy akár ismét a 400-as szint közelébe gyengülhet a magyar fizetőeszköz az euróval szemben, addig az elmúlt napokban látott erősödés után már egy kritikus szinten billeg a jegyzés, amit ha sikerül letörnie a forintnak, akkor több havi csúcsára is erősödhet. Éppen ezért megnéztük, hogy mit mutat jelenleg a technikai kép az EUR/HUF esetében, valamint azt is, hogy milyen tényezők állnak a mostani forinterősödés hátterében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×