eur:
388.65
usd:
360.7
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Joe Biden amerikai elnök (b2) és felesége, Jill Biden (b3) az erdőtűz áldozatainak emlékére tartott megemlékezésen a hawaii Maui-szigeten fekvő Lahainában 2023. augusztus 21-én. Az augusztus 8-án kitört tűzvész megtalált halálos áldozatainak száma 114-re növekedett, több mint 1000 embert még keresnek. Lahaina, az egykori Hawaii Királyság fővárosa szinte teljesen megsemmisült az Egyesült Államok utóbbi száz évének legsúlyosabb erdőtüzében.
Nyitókép: MTI/AP/Evan Vucci

Joe Biden: a fa túlélte a tűzvészt, a helyiek is úrrá lesznek a válságon

A hawaii Mauira látogatott az amerikai elnök hétfőn, hogy a helyszínen tájékozódjon a helyzetről a legalább száztizennégy ember életét követelő tűzvész után.

Az amerikai vezető feleségével, Jill Bidennel együtt helikopterről vette szemügyre a Hawaii-szigetcsoport második legnagyobb szigetén végzett pusztítást.

A majdnem teljesen hamuvá vált Lahaina város romjainak megtekintése során Biden találkozott a mentőszolgálat munkatársaival és az elmúlt több mint száz év leghalálosabb amerikai tűzvészének túlélőivel.

Elsöprőnek nevezte a pusztítást, miután meglátogatta a leégett Front Streetet az egykor festői tengerparti település szívében. A háttérből kiemelkedett Lahaina közismert nevezetessége, egy több mint 150 éves banyánfa (indiai fügefa). Biden rámutatott:

a fa túlélte a tűzvészt, és hozzá hasonlóan a helyiek is úrrá lesznek a válságon.

Az amerikai elnök megígérte: a szövetségi kormány addig támogatja a szigetet, ameddig csak szükség van rá a károk helyreállítása érdekében.

Mauin augusztus 8-án csaptak fel a lángok, amelyek a nyugati partvidéken okozták a legsúlyosabb károkat. A tűz a száraz bozót segítségével rendkívül gyorsan terjedt át a lakott területekre, ahol 2200 épület égett le, többségében lakóház. A hatóságok továbbra is százakat tartanak nyilván eltűntként. Eddig a tűzvész sújtotta területek 85 százalékát kutatták át túlélőket keresve. A kutatás becslések szerint még két hétig folytatódhat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×