eur:
388.52
usd:
360.61
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Az egyetlen épen maradt ház a Hawaii szigeteken lévő Lahaina városában.    Forrás: X / Familial Bond
Nyitókép: Forrás: X / Familial Bond

Csoda Hawaiin - Egy régi faház élte csak túl a hatalmas tüzet

Miközben a környező épületek porrá égtek, egy száz éves faházat teljesen érintetlenül vészelte át a futótüzet.

A száz éves épület Lahaina város főutcáján áll és még csak kormos sem lett. Pedig a tűz egy gyorsvonat sebességével, óránként 80 kilométert megtéve száguldott végig a környéken és minden más épület elhamvasztott. Viszont az egykor egy cukornádültetvény könyvelőjének épült ház megúszta a Hawaii történetének talán legnagyobb katasztrófáját.

Az épület tulajdonosai éppen a kontinentális Egyesült Államokban jártak, amikor a lángok elemésztették a várost. Biztosak voltak benne, hogy az ő házuk is a tűz martaléka lett, de még sem így történt. Azt viszont ők sem értik miért úszhatta meg az ő otthonuk a tűzvészt.

A házaspár a BBC-nek elmondta, hogy

két évvel ezelőtt vették meg az épületet, amely elég elhanyagolt állapotban volt.

Ezért teljesen felújították és ennek keretében fém hullámlemezre cserélték a tető régi, bitumenes borítását. Arról is gondoskodtak, hogy a ház körüli fák lombjait alaposan megnyirbálják.

A tűz ugyanis úgy pusztított, hogy a szél égő fadarabokat sodort a házak tetejére, amik lángra lobbantották a bitumenes tetőfedést. Sok esetben pedig az történt, hogy az épületek körüli fák kaptak lángra és a lehulló égő ágak gyújtották fel a házat.

Az Egyesült Államokhoz tartozó Hawaii szigeteken, a hivatalos jelentések szerint, 114 ember vesztette életét a futótűzben és rengetegen eltűntek. Közülük azóta már több mint 1200-an épségben kerültek elő, de 850 embert még mindig keresnek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×